Situace je riziková, vykopl bouřlivou debatu nad nouzovým stavem Blatný. A už to lítá

22.12.2020 16:59

Poslanci stále jednají o tom, zda prodloužit nouzový stav kvůli koronavirové pandemii, nebo nikoliv. Ve hře je prodloužení rovnou o třicet dnů, tedy do 22. ledna. KSČM zřejmě vládní návrh podpoří.

Situace je riziková, vykopl bouřlivou debatu nad nouzovým stavem Blatný. A už to lítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Ministr zdravotnictví Jan Blatný se snažil v úvodu schůze přesvědčit poslance k prodloužení nouzového stavu. Odůvodnil to tím, že vývoj epidemie nabral růstovou dynamiku odpovídající reprodukčnímu číslu 1,2 až 1,3. Počty nakažených rostou, a jak uvedl Blatný, mohou mít dopady na zdravotní péči. „Situace vykazuje velmi rizikové trendy,“ poznamenal s tím, že se registruje i stále vysoký zásah zranitelných skupin. „Jde zejména o důsledek komunitního šíření,“ poznamenal. 

„Abychom vše byli schopní zvládnout, je potřeba pokračovat v nastavených protiepidemických opatřeních,“ uzavřel svou žádost o prodloužení nouzového stavu o třicer dní. 

Anketa

Má prezident Miloš Zeman vaši podporu? (Ptáme se od 22.12.2020)

83%
17%
hlasovalo: 14022 lidí
Po Blatném vystoupil předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan, který ministrovi vytkl nefunkčnost PES. Očekával prý posílení testování antigenními testy, zároveň také očekával, že systém PES zase začne fungovat. Podle Rakušana se totiž rozpadl vládě pod rukama. „Predikovatelnost nefunguje, je to výsměch všem odborníkům, kteří vám systém pomáhali dávat dohromady,“ dodal Rakušan se slovy, že lidem byla sebrána naděje. Vytkl také to, že chybí kompenzace a očkovací strategie. Premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání Sněmovny následně v souvislosti s očkováním uvedl, že do Česka první vakcíny proti koronaviru dorazí 26. prosince. Mělo by jich být necelých deset tisíc kusů. 

Nouzový stav nepodpoří mimo jiné SPD či TOP 09. Poslanec za TOP 09 Dominik Feri zkritizoval vládu za to, že podle něj ignoruje lidi. „Nejste schopní dát ani jedinou výjimku na silvestra, která by vyrovnala nesmysl nočního vycházení. Bohoslužby ale výjimku dostaly. Vždyť ta vláda bude pro smích. Lidé to nebudou dodržovat,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…