Situaci kolem nepodařeného výběrového řízení na nové mýto poslanci proberou v říjnu

27.09.2019 10:57

O komplikovanou situaci kolem dalšího výběru dálničního mýta, kdy stát zaplatí za nové mýto, i když jedno zcela funkční již vlastní, a kdy v soudních tahanicích, které budou zcela určitě následovat, buď zaplatí rakouské firmě Kapsch za nepodařený, protiprávní tendr, nebo vítězi tohoto výběrového řízení, společnosti nejbohatšího Čecha Petra Kellnera SkyToll za zničenou investici, se začíná zajímat i český Parlament. Poslanci zpackané výběrové řízení na nové mýto proberou v říjnu.

Situaci kolem nepodařeného výběrového řízení na nové mýto poslanci proberou v říjnu
Foto: mytocz.eu
Popisek: Mobilní kontrola výběru mýtného - ilustrační foto

Návrh opoziční KDU-ČSL, aby se o mýtném tendru jednalo už dnes, Sněmovna i vzhledem k omluvené absenci ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) odmítla.

Kremlík podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka počítá s tím, že se k věci vyjádří na příští schůzi, která začne v polovině příštího měsíce.

Anketa

Připomenete si 17. listopadu památku Václava Havla?

hlasovalo: 27410 lidí

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal ve čtvrtek plnění smlouvy o novém mýtném systému mezi Ministerstvem dopravy a konsorciem CzechToll/SkyToll, ale s ročním odkladem. Podle předsedy lidovců Marka Výborného státu hrozí škody v miliardách korun. „Chceme vědět, jakým způsobem bude vláda postupovat,“ řekl.

Už příští týden ve čtvrtek by měl Kremlík informovat o aktuální situaci ohledně výběru mýta poslance kontrolního výboru. Antimonopolní úřad zatím nepravomocně zakázal plnění smlouvy na nový mýtný systém, zákaz začne platit až rok po právní moci rozhodnutí úřadu.

Ministerstvo dopravy teď může buď zahájit provoz nového mýtného systému s tím, že smlouva může přestat platit rok poté, co skončí řízení u ÚOHS, nebo zůstat u starého systému provozovaného firmou Kapsch. Stát podle Ministerstva dopravy podá proti rozhodnutí ÚOHS rozklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…