Sjezd lidovců bude pokračovat volbou posledního místopředsedy

30.03.2019 6:31

Po pátečním zvolení většiny nového předsednictva v čele s Markem Výborným bude dnes sjezd KDU-ČSL na brněnském výstavišti pokračovat volbou posledního řadového místopředsedy, diskusí o změně stanov a o směřování politiky KDU-ČSL. Představí se také lidovečtí kandidáti pro květnové volby do Evropského parlamentu, napsala ČTK.

Sjezd lidovců bude pokračovat volbou posledního místopředsedy
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Vedle Výborného, který nahradil v čele lidovců po osmi letech Pavla Bělobrádka, v pátek v hlasování uspěla senátorka Šárka Jelínková a stala se první místopředsedkyní. Řadovými místopředsedy pak delegáti zvolili šéfa lidoveckého poslaneckého klubu a neúspěšného kandidáta na předsedu Jana Bartoška, náměstka havířovského primátora Bohuslava Niemiece a náměstka jabloneckého primátora Štěpána Matka.

Volba posledního místopředsedy se však zdramatizovala. Ve druhém a třetím kole se utkali dosavadní místopředseda a poslanec Jiří Mihola a senátorka Jitka Seitlová, ani jeden však nezískal potřebný počet hlasů. V sobotu dopoledne se tak uskuteční volba nová. Mezi navrženými kandidáty jsou například neúspěšný kandidát na předsedu Marian Jurečka, europoslanec Tomáš Zdechovský, náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, poslanec Vít Kaňkovský nebo znovu Mihola.

V neděli si KDU-ČSL v Brně připomene 100. výročí založení strany. Ustavující zemský sjezd ČSL v Čechách se konal 5. a 6. ledna 1919 v Praze. Na Moravě se zemský sjezd poprvé sešel v Brně o tři týdny později.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…