Škárka v přiznání zatajil Bártovy peníze za loajalitu

04.07.2012 6:53

Na jaře letošního roku poslanec Jaroslav Škárka vypovídal u soudu, jak mu jeho stranický kolega Vít Bárta dával peníze za loajalitu. Při povinném majetkovém přiznání na peníze od Bárty ale nejspíš zapomněl. Ačkoliv ve formuláři není o penězích ani zmínka, Škárka se přesto hájí, prý je napsal do daňového přiznání. K nim však nemá veřejnost přístup.

Škárka v přiznání zatajil Bártovy peníze za loajalitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Přiznání příjmu a majetku, které se musí odevzdat do konce června, mnozí politici nevyplnili správně. Jedním z nich je i odsouzený Jaroslav Škárka.

„Neuvedl jsem tam nic, co by neodpovídalo skutečnosti. Víc k tomu nemám co říct. Ty tři částky jsem zdanil,“ cituje středeční MF Dnes poslance. Ten kromě jedné věty do formuláře nevypsal nic. Jednoduše částku totiž schoval za argument, že býval živnostníkem a živnost ukončil.

Dalším poslancem, jenž zatajil v majetkovém přiznání příjmy či detaily o nich je i Václav Bastýř (ODS). Ten do formuláře napsal, že loni prodal akcie se ziskem 10 milionů korun. Nedoplnil však, jaké firmy akcie jsou. Právě Bastýř je poslanec, jehož podnikání provázejí nejasnosti.

Další je senátorka za Mostecko Alena Dernerová z hnutí Severočeši.cz. Zapomněla do přiznání totiž napsat její příjem lékařky, a to 120 tisíc měsíčně. „Vyplňovala jsem přiznání v chvatu, než jsme odletěli na dovolenou, zapomněla jsem to tam napsat. Ze dvou ambulancí mám 120 tisíc hrubého měsíčně, čistého kolem šedesáti tisíc,“ vysvětlovala v úterý Dernerová.

V majetkových přiznáních jde o významné protikorupční opatření. Jejich obsah se však nekontroluje moc často. Nejvíce záleží na tom, jestli si nesrovnalostí všimnou například média či protikorupční sdružení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…