Skartujte rychle, zněl pokyn. Až došlo i na Vrbětice, uvádí server

18.05.2022 9:17

Protokol zaslaný hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi ukazuje, jak to bylo doopravdy se skartací zpráv tajných služeb v kauze Vrbětice. Prý se toho skartovalo tolik a v tak ostrém tempu, že zkrátka došlo k chybě.

Skartujte rychle, zněl pokyn. Až došlo i na Vrbětice, uvádí server
Foto: Hana Brožková
Popisek: Hradní kancléř Vratislav Mynář měl tiskový brífink k hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana. Obul se do předsedy senátu Miloše Vystrčila

Podle informací serveru Seznam Zprávy vydal hradní kancléř Vratislav Mynář pokyn, že je třeba během dvou dnů skartovat velké množství  utajovaných dokumentů. A právě proto, že se vše skartovalo nakvap, omylem byla zničena i zpráva tajných služeb o Vrbětické kauze. Dokládá to protokol, který má server k dispozici.

„Plněním pokynu vedoucího KPR (Kanceláře prezidenta republiky), že má být v co nejkratší době zničeno co nejvíce utajovaných dokumentů z let 2013-2021, došlo omylem ke zničení dvou důvěrných dokumentů došlých do kanceláře v roce 2021, kterým skartační lhůta vyprší až v roce 2023,“ píše se v protokolu, k němuž se prý server dostal až po delším dohadování s Hradem na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

A proč se skartací se tak spěchalo? Podle protokolu byl důvod poměrně jednoduchý. Měla nastat doba, kdy byli zaměstnanci přesunuti na home office a hrozilo, že se nestihne skartovat všechno, co podle hradního kancléře skartováno být mělo.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …