Sklenička vína bez postihu: Senátoři poslali do Sněmovny návrh na zmírnění nulové tolerance alkoholu u cyklistů. „Chceme to stihnout do léta,“ říká Valenta

02.05.2019 13:21

Do Poslanecké sněmovny zamířil už třetí návrh na zvýšení tolerance alkoholu v krvi cyklistů pohybujících se na vybraných cyklostezkách a silnicích nižších tříd, tentokrát ve formě pozměňovacího návrhu.

Sklenička vína bez postihu: Senátoři poslali do Sněmovny návrh na zmírnění nulové tolerance alkoholu u cyklistů. „Chceme to stihnout do léta,“ říká Valenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vinárna, ilustrační foto

„Ze Sněmovny přišel nový zákon, který toleruje 0,5 promile alkoholu v krvi pro vodáky. Nám se ta paralela líbila a řekli jsme si, že by určitě bylo dobré k tomu přidat i cyklisty a cyklostezky,“ sdělil ParlamentnímListům.cz senátor Ivo Valenta, který za mírnou toleranci alkoholu u cyklistů dlouhodobě bojuje.

Důvodem pozměňovacího návrhu, který do nového zákona o vodních komunikacích zahrnul i toleranci alkoholu pro cyklisty, je podle Valenty obava, aby se zmírnění nulové tolerance alkoholu u cyklistů pohybujících se na určených komunikacích stihlo do začátku letní sezóny. 

Původní návrh už ve Sněmovně leží. Poslanci se k jeho hlasování ale ještě nedostali. „Ten zákon jsme už navrhovali několikrát, podruhé prošel, ale dneska je zamrazený před prvním čtením. Takže my máme obavu, jestli ten zákon vůbec do léta projde a v jaké podobě,“ vysvětlil senátor Valenta.

„Takže jsme si řekli, že přesně tuto novelu věnující se zmírnění nulové tolerance alkoholu u cyklistů na vybraných cyklostezkách a komunikacích přidáme k zákonné úpravě věnující se vodákům a alkoholu,“ uvedl.

Po schválení zákona Senátem musí dolní komora Parlamentu o přijetí či zamítnutí zákona rozhodnout do třiceti dnů. „Podle mého soudu je to taková pojistka,“ vysvětlil Valenta.

0,5 promile alkoholu v krvi odpovídá přibližně konzumaci jednoho piva či skleničky vína, u odolnějších jedinců skleničky dvě. „Jde o to, že na té cyklostezce nebo na tom vodním toku makáte a za hodinku to z vás vyjede. Takže si klidně můžete dát ještě jedno pivko nebo sklenku vína,“ okomentoval návrh Valenta.

Nulová tolerance alkoholu u cyklistů pohybujících se na českém území komplikuje situaci i na takzvaných přeshraničních cyklostezkách na jihu Moravy.

„Je to srandovní, protože, když pojedete třeba z Rakouska na kole po přeshraniční cyklostezce, v Rakousku si dáte nějakou skleničku, pak musíte na hranicích chvilku počkat, než to z vás vyprchá, a to je blbé,“ vysvětlil Valenta. Vinařské sklípky se přitom nacházejí na přeshraničních cyklotrasách coby lokální gastronomický zážitek.

Moravští vinaři by tak podle senátora Valenty změnu uvítali. „Vznikla dokonce petice, je tam přes deset tisíc podpisů na podporu vinařských cyklostezek. Veřejnost se o to velmi zajímá. A lidé říkají, že přece nejsou horší než Rakušané a podobně,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz senátor.

„Přijede Rakušan na kole, který je zvyklý, že si doma na kole skleničku může dát, dá si ji v Česku a dostane 20 tisíc pokutu. To je úplná nehoráznost,“ dodal s tím, že policisté cyklisty „chytají a někteří, obzvláště někde, velmi rádi“.

Ubrat by se podle senátora Valenty dalo i u nulové tolerance alkoholu v krvi, která v Česku platí pro řidiče motorových vozidel. „Určitě, je to tak ve Francii, Rakousku, všude. Já jsem dlouho žil ve Francii a bylo pro mě normální si dát u oběda skleničku vína nebo malý pivko. A bez bázně a hany jsem jel a ani jednou jsem se nenaboural,“ doplnil Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…