Škoda 45 miliard korun. Získali jsme dokument, který z toho obviňuje „zelenou“ energii

09.06.2016 9:51

Podpora za výrobu solární energie by v České republice vůbec neměla být vyplácena, může vzniknout škoda až 45 miliard korun. Tvrdí to ve svém trestním oznámení předseda hnutí Úsvit–Národní koalice, které spolupodepsala i místopředsedkyně Úsvitu Olga Havlová. O tom, že podání začala prověřovat protikorupční policie už ParlamentníListy.cz informovaly; po urgenci nám předseda Úsvitu svoje trestní oznámení poskytl.

Škoda 45 miliard korun. Získali jsme dokument, který z toho obviňuje „zelenou“ energii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

„Neznámí pachatelé jednotlivě nebo jako organizovaná skupina mohli spáchat trestný čin, a to v souvislosti s vyplacením podpory pro podporované zdroje energie v roce 2016 v rozporu se zákonem č. 165/2012 Sb., v platném znění, o podporovaných a obnovitelných zdrojích energie,“ tvrdí Lidinský s Havlovou. Nejde tedy podle dikce trestního oznámení jen o solární, ale i vodní a větrné elektrárny.

Podpora na obnovitelné zdroje energie smí být podle oznamovatelů z Úsvitu vyplácena pouze na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Zdrojům energie, na které se nevztahuje rozhodnutí ERÚ, tak nemůže být vyplácena žádná podpora. „Aktuální cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu říká, že podpora může být vyplácena pouze zdrojům, které jsou takzvaně notifikovány Evropskou komisí. Jinými slovy, tyto podpory pro obnovitelné zdroje energie musí být Evropskou komisí uznány za takzvané „existující podpory“. Z dopisu, který zaslala Evropská komise – ředitelka Céline Gauer – Energetickému regulačnímu úřadu, vyplývá, že Evropská komise by nepovažovala v České republice vyplacené prostředky za „existující podpory“, tvrdí Lidinský s Havlovou. Pokud tedy Evropská komise sděluje, že se nejedná o existující podpory a cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu zároveň říká, že na neexistující podpory nelze prostředky vyplácet, nemůžou být ani v České republice žádné takové podpory legálně vypláceny, míní politici Úsvitu. Podpory tak mohou být v České republice vypláceny na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu až poté, co bude získán souhlas Evropské komise s tím, že se jedná o takzvané existující podpory.

Letos, osmnáctého ledna dorazil šéfce ERÚ Aleně Vitáskové dopis Céline Gauer, ve kterém evropská úřednice píše: „V této chvíli nic neukazuje na to – pokud by mělo posouzení vést k závěru, že opatření představuje podporu – že by podpora spadala zcela nebo částečně pod definici „existující podpory“ dle definice v souladu s nařízením Rady (EU) č. 2015/1589 ze dne 13. července 2015.“

Trestní oznámení ZDE

Lidinský s Havlovou se opírají mimo jiné o stanovisko Legislativní rady vlády, které je poněkud srozumitelnější, než vyjádření evropské úřednice. „Podpora elektřiny a provozní podpora tepla (dále jen „podpora“) se neposkytuje a) na elektřinu z výroben elektřiny z podporovaných zdrojů a teplo z výroben tepla z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před 1. lednem 2013. A za b) elektřinu z výroben elektřiny z druhotných zdrojů a z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a teplo z výroben tepla z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2015, v případě, že dojde ze strany Evropské komise k přijetí příkazu k pozastavení podpory, příkazu k navrácení podpory nebo rozhodnutí o navrácení podpory,“ stojí v resumé vládních legislativců.

Z uváděných materiálů podle vedení Úsvitu vyplývá, že podpora pro obnovitelné zdroje energie v České republice nesmí být vyplácena do okamžiku, kdy bude získán souhlas Evropské komise. „Vyplácením této podpory by mohlo dojít k trestnému činu podvodu, dále k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby, porušení povinnosti při správě cizího majetku či jiného trestného činu se škodou až do výše 45 miliard korun českých, kdy 21,8 miliard korun českých je vypláceno z prostředků státního rozpočtu České republiky a 23,2 miliard korun českých je vypláceno zprostředkovaně výběrem povinného poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie od všech plátců elektrické energie,“ uzavírají Lidinský s Havlovou.

První tři až čtyři miliardy korun byly na podpoře vyplaceny podle Lidinského informací v únoru. „Podle podkladů, které máme k dispozici, byly tyto prostředky vyplaceny nelegálně, což považujeme za jedno z největších porušení českých i evropských zákonů,“ odůvodnil podání trestního oznámení předseda Úsvitu. Celková škoda by přitom mohla činit podle jeho výpočtů uvedených 45 miliard koru?n.

Podle výkonného ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka ale nedává trestní oznámení Úsvitu smysl. Podle něj ze zmíněného dopisu z Evropské komise vyplývá, že komise ještě neukončila posuzování českého systému podpory. Policie by se tak případem zabývat neměla, domnívá si Sedlák. „Napadení podpory pro obnovitelné zdroje sice stojí na nulových právních základech, přesto však jde o jasnou ukázku, jak se v Česku podkopává stabilita oboru obnovitelných zdrojů,“ dodal ředitel.

Česká vláda v minulosti vydala k podpoře pro obnovitelné zdroje nařízení, které podle regulačního úřadu ERÚ není s ohledem na dopis Evropské komise platné. Ministerstvo průmyslu a obchodu naopak uvedlo, že není důvod první část podpory v polovině února vyplatit, a dopis označilo za soukromou korespondenci Komise s Alenou Vitáskovou. Celková výše podpory pro letošní rok má činit až 42 miliard korun.

Alena Vitásková se od loňského podzimu s ministrem průmyslu Janem Mládkem i částí odborníků přela kvůli rozhodnutí ERÚ, že většině obnovitelných zdrojů v České republice podpora vyplacena nebude. Požadovala souhlas Evropské komise. Nakonec vláda před Vánocemi schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů a ERÚ koncem roku za nepřítomnosti Vitáskové podporu vypsal. Náměstka Jana Nehodu, který to udělal, Vitásková v lednu odvolala.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…