Škoda, že nemáme ten radar... Jaderné zbraně USA zpět do Británie. V ČT jásot i lítost

28.01.2024 10:07 | Monitoring

USA plánují opět po patnácti letech umístit jaderné zbraně ve Velké Británii, protože „hrozba ze strany Ruska se zvyšuje“, vyplývá z dokumentů Pentagonu, do nichž nahlédl deník The Telegraph. Zahraniční reportér ČT Jakub Szántó se raduje a zároveň lituje, že nemáme na našem území „ten radar“. Nato novinář Jindřich Šídlo volá: „Nechceme radar, chceme rakety!“

Škoda, že nemáme ten radar... Jaderné zbraně USA zpět do Británie. V ČT jásot i lítost
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Britská vlajka (tzv. Union Jack)

Hlavice třikrát silnější než hirošimská bomba by podle návrhu měly být umístěny na základně britského letectva Lakenheath v Suffolku, uvedl deník The Telegraph.

Jakub Szántó z České televize jaderným zbraním ve Velké Británii tleská a vyjádřil politování nad tím, že Česko nemá radar protiraketového systému USA v Brdech. „Sláva! Škoda, že tu nemáme ten radar,“ vyjevil Szántó. Proti vybudování základny od počátku jednání ostře protestovalo Rusko a kritika se ozývala i v České republice. USA nakonec od záměru v roce 2018 ustoupily.

V diskusi pod jeho příspěvkem novinář Jindřich Šídlo volá. „Nechceme radar, chceme rakety!“

Rozmístění zbraní se podle informací deníku The Telegraph má uskutečnit v rámci programu NATO na „rozvoj a modernizaci jaderných základen“ v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Mluvčí britského ministerstva obrany sdělil: „Dlouhodobou politikou Spojeného království a NATO je nepotvrzovat ani nepopírat přítomnost jaderných zbraní na daném místě.“

„Nezveřejněné dokumenty v databázi veřejných zakázek amerického ministerstva obrany odhalují plány na ‚jadernou misi‘, která se ‚v nejbližší době‘ uskuteční na základně britského Královského letectva (RAF) Lakenheath,“ píše The Telegraph. Jednat se má o taktické jaderné pumy B61-12, které lze zavěsit na stíhací letouny.

USA již dříve umístily jaderné rakety na základně britského Lakenheath; v roce 2008 je odstranily poté, co ustoupila „hrozba ze strany Moskvy“. Dokumenty Pentagonu, které The Telegraph viděl, odhalují smlouvy na nákup nového zařízení k umístění na zmíněné letecké základně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Šídvo a Szánto !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 28.01.2024 10:29:06
Odstěhujte se do USA , tam mají raket hafo. Tam vám bude dobře a nám se bez vás uleví !!!

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…