Škodovka sune montáž pryč z Česka. Čeká to i další modely

11.11.2020 17:16

Automobilka Škoda Auto přesouvá jeden ze svých hlavních modelů, Škoda Superb, na Slovensko. Informaci potvrdil odborový předák Jaroslav Povšík, automobilka ji zatím oficiálně komentovat nechtěla. Přesun by měl brzo čekat i další modely Škodovek, ze zamýšleného odsunu výroby Karoqu do Turecka sice nejspíš sešlo, jako pravděpodobný se ovšem jeví jeho přesun do Španělska.

Škodovka sune montáž pryč z Česka. Čeká to i další modely
Foto: skoda-auto.cz
Popisek: Škoda - logo

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí
Po dvaceti letech se výroba významného modelu Škoda Superb přesouvá k našim sousedům do Bratislavy. V rámci úspor tam navíc bude vznikat i s dalším modelem koncernu Volkswagen Group, jímž bude Volkswagen Passat. Společný vývoj těchto modelů není náhodný, jelikož oba vozy mají mnoho společných dílů.

Přesun do Bratislavy nutí Volkswagen k masivním investicím, jelikož bylo nutné u slovenského závodu navýšit kapacitu. Investice by měly dosáhnout až miliardy eur.

Odborový předák automobilky Jaroslav Povšík ve středu pro Hospodářské noviny přesun potvrdil. Koncern Volkswagen podle něj „Česku ukradl nejziskovější vlajkovou loď“.

Zaměstnanci však mít strach nemusejí, volné kapacity v Kvasinách by se totiž mohly využít k rozšíření výroby ostatních modelů, například SUV Kodiaq.

Podle odboráře představenstvo Škody Auto za zachování výroby superbu málo bojovalo, má za to, že se jeho členové obávali ztrát funkcí.

Nahrát tomu měly i restrikce české vlády, které znemožnily demostrace. „Němci se jich bojí,“ podotkl Povšík, že mohli zaměstnanci obklopit továrnu.

Do budoucna se kvůli přetíženým závodům v České republice uvažuje o přesunu výroby dalších škodováckých modelů, například kodiaqu nebo karoqu. Hovořilo se dokonce o přesunu do Turecka, novou výstavbu tamější továrny ale zhatil turecký výpad proti Kurdům či válka v Sýrii. Nyní vychází nejpravděpodobněji, že dojde k přesunu velmi poptávaného modelu do Španělska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…