Školné deset tisíc zatím stačí, říká expert Matějů. Pak uvidíme

15.06.2010 13:21

Vyjednávači budoucí vládní koalice už se dohodli, že zavedou školné. Už v roce 2001 předložil tehdejší poslanec Matějů v parlamentu zákon, který měl umožnit zavedení odloženého školného.

Školné deset tisíc zatím stačí, říká expert Matějů. Pak uvidíme

Koaliční jednání napovídají, že se školné na veřejných vysokých školách může stát skutečností. Systémy vysokoškolského vzdělávání se dlouhodobě zabývá sociolog Petr Matějů, který v roce 2001 coby poslanec zahrnul svou představu o odloženém školném do návrhu zákona. „Nikdy jsem školné nepovažoval za alfu a omegu reformy českého vysokého školství," říká Matějů v rozhovoru pro Lidové noviny.

Vadí mu, že ze školného udělala média centrální téma reformy vysokého školství, zatímco návrh ministryně Kopicové na zavedení finanční pomoci studentům prošel vládou, aniž by mu sdělovací prostředky věnovaly pozornost. „Přitom zavedení efektivního systému finanční pomoci studentům je s ohledem na hladinu nerovností v přístupu k vysokoškolskému vzdělání skutečně urgentní krok a současně jeden z předpokladů zavedení školného," vysvětluje Matějů.

Po pěti letech už strop na školné nebude potřeba

Sociolog doporučuje, aby v počáteční fázi byl nastaven rozumný limit výše školného. „Navrhovaný strop deset tisíc za semestr mi přijde pro začátek vhodný. Měl by se udržet tak pět let. A pak možná nebude vůbec potřeba, protože všichni účastníci vzdělávání se naučí chovat dostatečně racionálně," předpovídá člen expertního týmu projektu „Reforma terciárního vzdělávání" MŠMT.

Matějů je přesvědčen, že odložené školné není věc částky ale principu. „Platit školné až z budoucích příjmů studenta výrazně osvobozuje ze závislosti na rodičích či vlastních výdělcích v době studia. Nevýhodou je, že školy dostanou své peníze později," upozorňuje sociolog s tím, že by stát mohl poskytovat školám zálohy na školné.

Správné nastavení zvyšuje konkurenci mezi vysokými školami

Zároveň ale pokládá za samozřejmé, že si bude moci student vybrat, zda školné hradit přímo, nebo zda požádá o jeho odložení. Samo zavedení školného však kvalitu výuky na vysokých školách nezlepší. „Předpokládá se ale, že školné, pokud je dobře nastaveno, zvyšuje konkurenci mezi vysokými školami a nepochybně vede studenty k větší odpovědnosti, což ve výsledku pozitivně působí na kvalitu vzdělání," domnívá se Matějů.

Související:

Technické fakulty může školné zničit. Málo studentů 

Školné zavedeme. Ale bude odložené, plánuje ODS 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…