Školné na státních školách je nepřijatelné. Konec diskuse, vyhlásil u Moravce Chládek

13.02.2014 18:30

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy a senátor Marcel Chládek (ČSSD) usedl do křesla hosta čtvrtečních Impulsů Václava Moravce na Rádiu Impuls. Hned na úvod poznamenal, že nepovažuje za prohru smetení změny zákona o vysokých školách ze stolu. Co bude cirka s pětaosmdesáti profesory, kteří stále čekají na to, až bude ministerstvo a prezident konat? Nejen o tom byla řeč, došlo i na olympiádu v Soči.

Školné na státních školách je nepřijatelné. Konec diskuse, vyhlásil u Moravce Chládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

„Mým úkolem je ten problém řešit. Zítra mám jednání s rektory vysokých škol a jmenování profesorů bude jedním z témat jednání. Rád bych si domluvil také schůzku s prezidentem Milošem Zemanem,“ uvedl Chládek s tím, že by stačilo, aby Zeman příslušné listiny podepsal a on jako ministr by je předal. Samozřejmě je může předat i sama hlava státu. „Chtěl bych ale znovu zdůraznit, že to nebyla chyba prezidenta. Jmenovací dekrety mu nezaslal exministr školství Štys,“ podotkl dále šéf resortu. Někteří z poslanců toho ale využili k útoku na prezidenta, což je Chládkovi líto.

Školné nebude, konec debaty

Diskuse o novele vysokoškolského zákona by mohla skončit v polovině roku a do konce roku by mohla být novela zákona přijata tak, aby mohla platit od prvního ledna 2015. Případnou změnu ve jmenování profesorů ovšem nepovažuje Chládek za mrtvou. Podle jeho názoru k ní stále může dojít. Např. tak, že profesory bude jmenovat předseda Senátu, ministr školství nebo samy vysoké školy.

Novela by měla řešit i řadu dalších problémů, změnu způsobů financování či změny v udělování akreditací vysokým školám. Financování by mělo být nastaveno na tři až čtyři roky dopředu, aby školy tzv. věděly, na čem jsou. Ve věci akreditací trvá na tom, že Akreditační komise musí být nezávislá na Ministerstvu školství.

Zásadní věcí je, že vláda nebude zavádět školné ani zápisné. Pokud někdo chce platit školné, může podle ministra jít na soukromou VŠ. Pokud by chtěli rektoři s ministrem jednat o zavedení školného, na debatu prý nepřistoupí. Pro ČSSD je školné na státních vysokých školách zkrátka nepřijatelné. Konec diskuse.

Národní rada pro vzdělávání

Chodu resortu má napomoci ustavení Národní rady pro vzdělávání, která bude mít za úkol sledovat dlouhodobější cíle. Aby se kormidlo v tomto resortu neměnilo s každým dalším ministrem, či dokonce jen podle toho, jak se ministr vyspal. Užší národní rada má mít podle Chládkových představ 15 členů.

V pořadu také jednoznačně zaznělo, že se musí změnit učitelé a musí být také lépe ohodnoceni. Změny se dotknou didaktické práce pedagogů i kariérního řádu. Chládek také prozradil, že se chystá na olympiádu do Soči. „Na olympiádě budu až do konce, pouze pokud budou naši hokejisté ve finále, pokud nebudou, tak naštvaně odjedu," prohlásil ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…