Školství bojuje o evropské peníze. Na úpravu programu má dva měsíce

29.07.2012 6:45

Ministerstvo školství dnes obdrželo očekávané rozhodnutí Evropské komise k pozastavení plateb v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Náměstek ministra pro evropské záležitosti Michal Zaorálek informoval, že ministerstvo má nyní dva měsíce na splnění doporučení komise a zaslání návrhu oprav systému.

Školství bojuje o evropské peníze. Na úpravu programu má dva měsíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Obdržení závěrečné zprávy auditu bylo podmínkou, za níž může ministerstvo školství ve spolupráci s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj dokončit proces nápravných opatření a požadovaných finančních oprav. Poté očekáváme obnovení plateb ze strany komise, uvedl Zaorálek. Dodal, že na základě předběžné auditní zprávy přijalo ministerstvo v dubnu řadu nápravných opatření v kontrole, výběru a administraci projektů a veřejných zakázek. Ministerstvu byla v lednu pozastavena dotace 1,2 miliardy korun, čerpání by se podle představ ministerstva mělo nastartovat do konce roku.

Chyby při čerpání z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost konstatovala komise koncem loňského roku, od té doby běžela podle Zaorálka ministerstvu půlroční lhůta na nápravu. Návrh opatření poslali do Bruselu hned v únoru. Vypořádání ale trvalo až do nynějška, po uplynutí šesti měsíců pak komisaři vyhlásili takzvanou pozastavovací proceduru.

Evropská komise obnovila na začátku tohoto týdne České republice proplácení dotací z některých fondů. Kvůli nejrůznějším nesrovnalostem si ale na peníze z Bruselu bude muset dál počkat sedm operačních programů ze 17, které spravují tuzemské úřady. Mezi nimi je právě i program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…