Školství se musí reformovat, jinak nám ujede vlak, varuje Nečas

17.02.2012 12:45

Podle premiéra Petra Nečase se musí urychleně reformovat vysoké školství. Jinak může Česku „ujet vlak“, jak varoval rektory na shromáždění. O reformách se však nesmí jen diskutovat, musí se začít i jednat.

Školství se musí reformovat, jinak nám ujede vlak, varuje Nečas
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Premiér Nečas v Partii TV Prima

"Změny v systému vysokých škol jsou nutné, jsou nezbytné a jsou předpokladem dlouhodobé konkurenceschopnosti v České republice," prohlásil premiér Petr Nečas na shromáždění s rektory univerzit. Podle něj se však musí začít něco dělat, nestačí sedět a o změnách pouze debatovat.

Pokud se totiž nebude dělat nic, což by bylo podle Nečase samozřejmě nejpohodlnější, tak by Česku mohl „ujet vlak“. V projevu se premiér vyhýbal reformě pocházející z ministerstva školství, její navrhované součásti však neustále zmiňoval, stejně jako podpořil omezení samosprávy na vysokých školách.

Také uvedl, že „přesluhující“ vysokoškoláci by si měli za své studium připlácet. "Jsem zastánce velmi dramatického zpřísnění, student má nárok vystudovat bakaláře v šesti semestrech a magistra v deseti semestrech, cokoli navíc má být financováno jinak, hlavně ze soukromých zdrojů," dodal Nečas. Dosud totiž studenti mohli své studium protáhnout o jeden semestr.

Premiér však hodlá o jednotlivých věcech s rektory dál jednat. "Zavřeme se klidně na několik dní a budeme jednat tak dlouho, dokud se nedohodneme," řekl na shromáždění. Šéf české konference rektorů Václav Hampl s tím souhlasí, další termín však zatím ani jeden z nich neupřesnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…