Školy začínají bojovat s rozpočtem. Nelegálně zpoplatňují pracovní sešity

01.12.2012 11:15

Kvůli stále menšímu rozpočtu, se kterým české školství bojuje, si začínají školy pomáhat i nelegální cestou. Ukazuje to i nejnovější případ základní školy Angel v pražských Modřanech, která od rodičů vybírala peníze za pracovní sešity. Ty přitom měla hradit sama.

Školy začínají bojovat s rozpočtem. Nelegálně zpoplatňují pracovní sešity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Podle serveru Ceskatelevize.cz si jeden z rodičů stěžoval školní inspekci na to, že musel pro své dítě pracovní sešit uhradit. Inspekce mu posléze dala za pravdu s tím, že pracovní sešit patří do kategorie učebnic a ty musí škola ze zákona hradit sama. "Z hlediska znění současného platného zákona porušují zákon," potvrdil mluvčí České školní inspekce Libor Vacek s poukazem na to, že pracovní sešity stejně jako učebnice schvaluje ministerstvo a děti je mají dostávat zadarmo.

Přesto tento incident poukazuje na špatný stav školství. Školy si jsou nuceny finance shánět jinak a to také potvrzuje sama ředitelka modřanské ZŠ Angel. "Běžně to tak děláme všichni, protože nemáme jinou možnost," přiznává Iva Cichoňová. Školy se tak musí spolehnout na to, že se žádný rodič nebude stavět proti úhradě pracovního sešitu. "Jediné, co může školní inspekce dělat, je, že se nezabývá takovýmto problémem ve chvíli, kdy si nikdo nestěžuje," souhlasí Vacek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…