Skončete jednání s Turky, vyzval rakouský kancléř. Když se to dozvěděl Juncker, tak prý zrudl a začal zuřit

04.08.2016 21:31

Výzva rakouského kancléře Christiana Kerna k ukončení jednání Evropské unie s Tureckem rozzlobila předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Podle Junckera by ukončení přístupových diskusí bylo vážnou strategickou chybou.

Skončete jednání s Turky, vyzval rakouský kancléř. Když se to dozvěděl Juncker, tak prý zrudl a začal zuřit
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Kern svou výzvu Evropské unii k ukončení přístupových jednání s Tureckem zdůvodnil mimo jiné i rozsáhlými čistkami v armádě, státní správě a školství. K těm došlo po červencovém zmařeném pokusu o převrat. Vedle Kerna se pod požadavek „podepsali“ i ministři zahraničí a obrany alpské země, referuje server Echo24.cz.

„Demokratické standardy Turecka zdaleka nedostačují tomu, abychom mohli jeho vstup do EU ospravedlnit,“ řekl Kern pro stanici ORF. Vadí mu také hospodářská situace země, kdy členství Turecka považuje v horizontu let i desetiletí za nemožné. Vstup Turecka do EU považuje dle svých slov už jen za diplomatickou fikci. 

Spolupráci s Ankarou se však nebrání. „Potřebujeme alternativní koncept,“ uvedl. Jednání o ukončení přístupových jednání s Tureckem by mělo být dle jeho názoru na programu zářijového unijního summitu v Bratislavě.

Původní text ZDE.

S jeho názorem však nesouhlasí předseda Evropské komise Juncker. V rozhovoru s německou televizí ARD nazval ukončení jednání o přistoupení Ankary k Evropské unii vážnou a strategickou chybou zahraniční politiky. 

Členové rakouské vlády se svou výzvou připojili k řadě dalších evropských politiků. Turecko o členství v EU přitom žádá od roku 1987, od roku 1999 má status kandidáta. Rozhovory nyní přislíbil Brusel za pomoc při zvládání migrační krize.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…