Skončí Koudelka? Fiala i Bartoš jej chtějí v čele BIS dále

15.05.2021 15:45

Plukovníkovi Michalu Koudelkovi, šéfovi BIS, v létě končí jeho pětiletý mandát. Tajnou službu by mohl vést ještě dalších pět let, ale to se ani trochu nelíbí prezidentovi Miloši Zemanovi, který nevynechá jedinou příležitost, aby na Koudelku udeřil, zpochybnil jeho práci a vysmál se mu. Co se tedy může stát s Koudelkou dál? Na tuto otázku odpovídali stávající premiér a možní příští premiéři Petr Fiala (ODS) a Ivan Bartoš (Piráti). Stejnou otázku dostal i Andrej Babiš (ANO).

Skončí Koudelka? Fiala i Bartoš jej chtějí v čele BIS dále
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Prezident Miloš Zeman se netají tím, že se na práci Bezpečnostní informační služby v čele s plukovníkem Michalem Koudelkou dívá velmi kriticky. Zeman agenty BIS nejednou označil za „čučkaře“. Zeman jejich práci zpochybnil i v okamžiku, kdy BIS odhalila, že za výbuchem ve Vrběticích z roku 2014, při kterém zemřeli dva čeští občané, stáli ruští armádní zpravodajci. Podle Zemana nedokázala BIS své odhalení podložit dostatečným množstvím důkazů.

Naproti tomu premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dali najevo, že práci, kterou BIS ve vrbětické kauze odvedla, oceňují.

Nabízí se proto otázka, co se s Koudelkou stane, až mu v létě vyprší první pětiletý mandát šéfa BIS. Dostane od vlády dalších pět let?

Šéf Pirátů Ivan Bartoš, lídr koalice Pirátů a STAN, a stejně tak i lídr pravicové koalice Spolu a předseda ODS Petr Fiala se shodli na tom, že Koudelka v čele BIS odvádí dobrou práci, slouží vlasti, jak umí nejlépe, a ve stávající krizi s Ruskem není důvod ho měnit.

„BIS pod vedením Michala Koudelky dobře plní svou funkci, příkladem je i vyšetřování teroristického útoku ve Vrběticích. Není žádný důvod, proč měnit vedení, zvláště v této složité bezpečnostní situaci. Potřebujeme dobře fungující zpravodajské služby, které pomáhají chránit bezpečnost naší země a občanů. Veřejné zpochybňování BIS a kvality její práce jen nahrává našim nepřátelům,“ konstatoval Fiala.

„Co se týče pana Koudelky, od svých pirátských kolegů z bezpečnostního výboru vím, že má v rámci možností dobré výsledky a BIS je pod jeho vedením kladně hodnocena našimi zahraničními partnery,“ poznamenal Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Stávající předseda vlády Andrej Babiš (ANO), který bude o Koudelkově dalším osudu skutečně rozhodovat, na otázku vůbec neodpověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …