Skončí to výměnou ředitele ČT? Řev a panika opozice po volbě radních. Šéfka TOP 09 velmi ostře, Šarapatka také. A novinář to ještě dorazil

11.03.2020 20:17

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek zvolila do Rady České televize někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra. Velké vášně během volby vzbudil i e-mail, který rozeslal svým kolegům poslanec ANO Stanislav Berkovec, v němž hodnotí jednotlivé kandidáty do Rady ČT a hovoří o tom, koho by bylo vhodné zvolit. Podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové očividně jeho e-mail zafungoval. Svůj kritický názor na sociální síti připojil i člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka. A mlčet nechtěli ani někteří zástupci médií.

Skončí to výměnou ředitele ČT? Řev a panika opozice po volbě radních. Šéfka TOP 09 velmi ostře, Šarapatka také. A novinář to ještě dorazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Berkovec

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
Ředitel České televize Petr Dvořák označil za šokující, že poslanec Stanislav Berkovec (za ANO) úkoluje své kolegy v Poslanecké sněmovně, koho mají volit do Rady ČT v závislosti na vazbách k hnutí ANO. Berkovec v e-mailu uvádí vhodné a nevhodné kandidáty, ti nevyhovující jsou v zásadě lidé s pozitivním vztahem k současnému řediteli Dvořákovi. Volba podle Dvořáka tak byla ovlivňována ve prospěch lidí, kteří pomohou hnutí ANO prosazovat konkrétní politické zájmy, ačkoliv by volba měla být vedena podle kritérií nezávislosti a objektivity. Více jsme psali ZDE.

Poslanec Berkovec ve svém „doporučovacím e-mailu“, jenž nakonec spatřil světlo světa, za nejhoršího kandidáta označil novináře a bývalého ředitele vydavatelství Economia a Vltava Labe Media Michala Klímu. Mezi doporučené nominanty zařadil Berkovec ekonoma Vladimíra Pikoru, bankéře a šéfa dozorčí rady Českých drah Pavla Kysilku, bývalého šéfa zpravodajství ČT Romana Bradáče či bývalého šéfa ČT Brno Marka Hladkého. Jako neutrálního kandidáta označil třeba novináře Luboše Xavera Veselého.

V prvním kole tajné volby zvolili nakonec poslanci do Rady Českého rozhlasu Marka Pokorného. Druhého člena vyberou v dalším kole volby, postoupili do něj Hana Dohnálková a Jaroslav Šebek. Do Rady ČT vybrali tři členy – Romana Bradáče, Pavla Kysilku a Jiřího Šlégra. O dalších třech kandidátech se bude rozhodovat ve druhém kole volby, které se uskuteční zřejmě v dubnu.

Velké rozčarování nad tím, koho nakonec členové dolní komory do Rady ČT zvolili neskrývá předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová. Poslanci hnutí ANO podle ní jasně volili nové členy podle doporučení svého kolegy Stanislava Berkovce. „To nejdřív slyšíte od hnutí ANO, že to ten Stanislav Berkovec v tom kádrovacím e-mailu tak nemyslel, aby to nakonec skončilo tím, že do Rady ČT byli zvoleni pánové Bradáč, Šlégr a Kysilka – přesně podle instrukcí. Ano myslel, o nic jiného než o ovládnutí jim nejde,“ má jasno předsedkyně.

 

 

Předem raději vyvrátila, že by opozice nebyla neschopná se pokusit tomu předejít. „Celá opozice se sjednotila na několika jménech a jednala s hnutím ANO i ČSSD. Dohodu ze strany hnutí ANO nebyl zájem učinit,“ doplnila Pekarová Adamová.

 

 

Rada České televize se volí podle receptu kádrováka Berkovce, píše komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. „Dva ze tří zatím zvolených členů rady ČT (Bradáč, Kysilka) pocházejí z doporučujícího kádrováckého seznamu pana poslance hnutí ANO Stanislava Berkovce,“ přibližuje.

 

 

Do diskuse pod jeho příspěvkem přidal svůj názor šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr, že „zjevně jde o to, aby Bradáč nahradil Dvořáka“.

 

Roman Bradáč se již dříve nijak netajil tím, že by ČT rád vedl poněkud jinak než Dvořák. V minulosti proti němu kandidoval. Stanislav Berkovec ve svém „kádrovacím e-mailu“ svým kolegům, jak ho popsali především poslanci opozice, uvedl, že se nedá očekávat, že by Bradáč táhl za jeden provaz s Petrem Dvořákem, a proto je vhodnou osobou ke zvolení do Rady ČT.

Honzejk pak ještě doplnil, že veřejná služba má podle něj „zmutovat v amplion ANO“: „ANO, společně s SPD, KSČM a Trikolórou jde o odstřel ředitele Dvořáka a výměnu celého managamentu, tak aby zmizelo nezávislé zpravodajství a kritická publicistika a z ČT se stal před volbami amplion těchto politických sil.“

 

 

Šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr pak ve svém tweetu přidal screen, jenž ukazuje, komu všemu předseda sněmovního volebního výboru Stanislav Berkovec zmíněný e-mail, v němž se svým spolupracovníkem Michalem Walterem Kraftem hodnotí kandidáty do Rady ČT, rozeslal. Obdrželo jej jen 45 poslanců nejsilnější vládní strany z celkem 78.

„Jména drtivé většiny z nich uslyšíte pravděpodobně poprvé, nicméně poslanci, které oslovilo Info.cz, se shodují, že to je přesně „šedá zóna“ s dostatečným počtem hlasů, jež dokáže dnešní volbu televizní rady rozhodnout. Berkovec po kritice oznámil, že dává svoji funkci předsedy výboru k dispozici,“ píše Půr ve svém nejnovějším textu „Berkovec ukázal, jak se dá ‚hacknout‘ ČT. V čele sněmovního výboru po kritice končí“.

„Berkovec by měl ve vedení výboru okamžitě skončit, protože to není první hloupost, kterou udělal. Může za to ale poděkovat Waltru Kraftovi, který za všemi těmi nesmysly stojí. Nikdo z nás nechápe, jak může Berkovec důvěřovat šílenci, jako je Kraft,“ řekl Info.cz ještě před dnešní Sněmovnou poslanec ANO, který si nepřál být jmenován.

Volba do Rady ČT proběhla podle „estébáckých notiček“, shrnul člen rady Zdeněk Šarapatka: „Zvoleni Bradáč (doporučen ANO, rival PD z neúspěšné volby ředitele ČT), Kysilka (doporučen ANO při nevstřícnosti k řediteli ČT). Šlégr, domluva koalice. Mouřenín posloužil, může jít.“

 

 

Rozeslání e-mailu s hodnocením adeptů do Rady ČT omlouval Berkovec poté se slovy, že svůj soukromý názor na kandidáty uvedl na žádost některých kolegů. Zároveň se omluvil za to, že soukromý názor sdělil komukoli dalšímu, a za to, že žádná komunikace politika není komunikací soukromou.


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…