Skončil Gorbačov, skončil Svaz. A pro jaderný kufřík poslali kurýra. Právě před třiceti lety

26.12.2021 13:20

Před třiceti lety se rozpadl Sovětský svaz a nad Kremlem místo rudé vlajky zavlála trikolora. Dne 25. prosince rezignoval první a poslední prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov. Co přesně jeho odstoupení předcházelo, připomněl server Aktuálně.cz.

Skončil Gorbačov, skončil Svaz. A pro jaderný kufřík poslali kurýra. Právě před třiceti lety
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Podle svědectví Gorbačova rezignace započala již večer 23. prosince 1991. Tehdy měl do Kremlu se svými poradci dorazit ruský prezident Boris Jelcin, který se s Gorbačovem neměl v lásce. Společně jednali několik hodin v ořechové pracovně v Kremlu, kde se dříve scházelo sovětské politbyro.

Zde měl Jelcin při popíjení koňaku a vodky tlačit na Gorbačova, aby dobrovolně odstoupil, protože Jelcin chtěl Kreml co nejdříve převzít jako prezident Ruska, s čímž Gorbačov nakonec souhlasil.

Původní zdroj ZDE

Původně měl Gorbačov rezignaci podepsat před očima diváků v přímém televizním přenosu v sedm hodin večer. Těsně předtím se ale rozmyslel, že tak neučiní, odmítl prý hrát divadlo. Prohlásil tedy: „Podepíšu to teď hned.“ Pero, které vzal do ruky, však nepsalo... – rychle mu půjčil své ředitel americké stanice CNN Tom Johnson, který doprovázel do Kremlu štáb své televize.

Gorbačovova rezignace je tak podepsána americkým perem. Johnson si pak o něj řekl zpět a později jej věnoval jako vzácný artefakt muzeu ve Washingtonu.

První minuty po skončení projevu se nesly v duchu bizáru. Jelcin se totiž odmítl dostavit do místnosti, aby převzal jaderný kufřík s kódy. Místo něj jej převzal ministr obrany Sovětského svazu Jevgenij Šapošnikov a coby kurýr s ním procházel Kremlem. Podle svého svědectví předal Jelcinovi a jeho lidem kufřík až na jedné z kremelských chodeb.

Přesně v 19:38 pak na stožáru nad Kremlem vystřídala rudou sovětskou vlajku ruská bílo-modro-červená trikolora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…