Skončily závěrečné řeči advokátů u soudu v kauze Davida Ratha

06.03.2015 17:50

Před Krajským soudem v Praze dnes skončily závěrečné řeči advokátů v kauze exposlance Davida Ratha obžalovaného s 10 lidmi z korupce. Následují obžalovaní, jako první mluvili manželé Kateřina a Petr Kottovi. Exšéfku kladenské nemocnice a bývalého náměstka krajských nemocnic označuje žalobce Petr Jirát za organizátory korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji a navrhl jim devět let vězení. Kottovi vinu odmítají, v obžalobě jsou prý nesrovnalosti.

Skončily závěrečné řeči advokátů u soudu v kauze Davida Ratha
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Kott odmítl tvrzení obžaloby o dopředu domluvených veřejných zakázkách. "Chtěl bych na pravou míru uvést některé nesrovnalosti, které byly obsaženy v závěrečné řeči pana státního zástupce," uvedl. Jinak odkázal na závěrečnou řeč svého obhájce Tomáše Sokola, který pro něj žádal zproštění obžaloby. "Necítím se vinen ve smyslu obžaloby," dodal.

Kottová se necítí vinna

K řečnickému pultu pak přišla jeho manželka Kateřina, dříve Pancová. "Necítím se vinna tím, co mi obžaloba klade za vinu," řekla soudu a shrnula svou dosavadní kariéru lékařky. Podle ní nebylo možné, aby zasahovala do řízení jiných nemocnic, ačkoliv kladenská byla na základě smlouvy nadřízena ostatním. O samostatnosti vedení nemocnic vypovídali podle Kottové před soudem všichni jejich ředitelé.

Nynější jednání se týká devíti obžalovaných, případ Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucie Novanské soud projedná zvlášť. Závěrečné řeči začaly tento týden - v úterý a středu mluvil Jirát, který pak navrhl tresty od dvou do devíti let vězení a dvě podmínky. Následovali advokáti obžalovaných, většina žádala zproštění obžaloby.

Jednání bude pokračovat příští týden od úterý, kdy přednesou závěrečné řeči zbývající obžalovaní. Mají pak ještě právo na tzv. poslední slovo.

Jako jediná se ke korupci přiznala podnikatelka Salačová

První na řadě bude podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová, která se jako jediná přiznala ke korupci. Jirát pro ni žádá pozici spolupracující obviněné a tříletou podmínku. O samotném uznání pozice rozhodne soud při verdiktu. Její obhájce Vojtěch Veverka požádal soud o podmíněný trest o rok nižší.

Obžaloba se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech ve Středočeském kraji. Ovlivněné byly prý zakázky na opravu zámku Buštěhrad a gymnázia Hostivice a modernizaci několika krajských nemocnic. Mezi obžalovanými jsou kromě Kottových a Ratha zejména šéfové a manažeři firem.

Rath podle Jiráta věděl o machinacích coby hejtman kraje a údajně bral úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Exposlanec to odmítá. Policie Ratha zadržela v květnu 2012 a soud ho pak poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013. Soud případ projednává od srpna téhož roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…