Skoro tisíc a půl „uprchlíků“ povolení nedostalo. Policejní prezident vysvětlil, jak podváděli

01.06.2022 20:05

Tisíc čtyři sta uprchlíků bylo odmítnuto českými úřady, když žádali o institut dočasné ochrany. Server Novinky.cz tuto informaci napsal s odkazem na slova policejního prezidenta Martina Vondráška, který zároveň hovořil o tom, že nejčastějšími důvody bylo buď dvojí občanství, nebo to, že o dočasnou ochranu požádali v jiné zemi EU a poté znovu i v Česku.

Skoro tisíc a půl „uprchlíků“ povolení nedostalo. Policejní prezident vysvětlil, jak podváděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinští uprchlíci před úřadem práce

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
Celkem bylo podle policejního prezidenta uděleno v Česku téměř 360 tisíc dočasných ochran. 1 400 případů bylo nepřijato. Důvodem bylo buď dvojí občanství, nebo skutečnost, že o dočasnou ochranu bylo požádáno v jiné zemi Unie a následně v Česku. Dočasnou ochranu pak také nezískal ten, kdo pobýval v Česku nelegálně ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu.

„Jsou totiž případy, kdy cizinec má dva cestovní doklady a předloží ten, který má úplně čistý, a řekne, že utekl například z Kyjeva a nedostal razítko, což se stávalo, protože po začátku války byla humanitární katastrofa,“ zmínil také policejní prezident.

Vondrášek také hovořil o tom, že před začátkem války bylo v Česku asi 60 tisíc lidí, kteří měli krátkodobá víza na devadesát dnů. Ti tedy měli nárok požádat o dočasnou ochranu, není však zatím jasné, kolik z nich tak učinilo. 

Kdo zde pobýval nelegálně, sice neměl nárok na dočasnou ochranu, ale mohl získat – díky vyhlášenému zákazu vyhoštění – status tzv. strpění pobytu na území bez nároků na benefity dočasné ochrany. 

V Česku je v současné době na 300 tisíc uprchlíků, z nich je 63 tisíc (kteří mají v Česku dočasnou ochranu) zaměstnaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…