Skotská premiérka trvá na referendu o nezávislosti. Londýn prý úplně ignoruje její námitky

12.02.2017 16:19

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová přemýšlí nad novým referendem o nezávislosti Skotska. Vadí jí totiž, že Londýn nebere při procesu vystoupení Velké Británie z Unie vážně skotské námitky. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Skotská premiérka trvá na referendu o nezávislosti. Londýn prý úplně ignoruje její námitky
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

Skotsko již přitom jedno referendum uspořádalo – v roce 2014, tehdy však zastánci setrvání ve Spojeném království vyhráli o zhruba deset procent. Podle aktuálních veřejných průzkumů je situace stejná. Více slyšet je pouze nástupkyně tehdejšího skotského prvního ministra Alexe Salmonda Nicola Sturgeonová. Skoti a obyvatelé Severního Irska navíc chtěli zůstat v evropské osmadvacítce. Angličané a Velšané však měli silnější hlas a Velká Británie Unii opouští. 

A právě na skotské hlasování v této otázce nyní Sturgeonová upozorňuje. Skotové by podle jejího názoru měli mít více pravomocí a měly by jim být zachovány některé vazby na Unii. V případě, že se tak nestane, chce Sturgeonová nové referendum o nezávislosti Skotska. 

Původní text ZDE.

„Jsem si nejméně z 85 až 90 procent jistý, že směřujeme k dalšímu referendu,“ domnívá se skotský zákonodárce Ross Greer. Podle jeho slov může země být součástí tvrdého Brexitu, jež se kloní k Trumpově Americe, nebo být nadále jako nezávislý stát členem evropské rodiny. Referendum by se mohlo konat zhruba do dvou let, míní. 

Britská premiérka Theresa Mayová chce spustit vyjednávání o Brexitu už příští měsíc. Ani s tím skotský parlament nesouhlasí, ale není mu to nic platné – Mayová souhlas Skotů nepotřebuje. Britská vláda by však případně musela posvětit i skotské referendum. A k tomu například Mayová důvod nevidí. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…