Škromach: Situace v ČSSD se obrací. Lidé mi začínají vyjadřovat podporu

06.11.2013 11:58

Dosavadní jednání krajských organizací sociální demokracie vyznívají ve prospěch předsedy Bohuslava Sobotky. Jeden z "pučistů", jak jsou označováni příznivci Michala Haška, Zdeněk Škromach v rozhovoru pro Prvnázprávy.cz říká, že nynější konference probíhají v mediální hysterii, kdy se mnohdy členové obávají vyjádřit jiný názor než ten, který se očekává.

Škromach: Situace v ČSSD se obrací. Lidé mi začínají vyjadřovat podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Z regionů zní až na výjimky požadavek, aby se Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Jeroným Tejc vzdali svých stranických funkcí.

"Jsem rád, že se mohou (straníci) vyjadřovat svobodně, že je nikdo nebude postihovat za to, že někoho vyzývají k odchodu, případně k rezignaci," řekl v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz Škromach. Nelze přehlédnout narážku na jednání předsednictva po volbách, kdy většina členů vyzvala k rezignaci předsedu strany Sobotku, a nyní se žádají naopak jejich hlavy.

Podle Škromacha probíhají současná jednání v mediální hysterii. " Při tom tlaku na řadové členy předsednictva, kteří vyjádřili svůj názor, mám obavu, že vůle vyjádřit jiný názor, než je předsedy Bohuslav Sobotky, může být pro mnohé do budoucna problémem. To by měli vnímat všichni," řekl místopředseda ČSSD.

Domnívá se, že jde o odvádění pozornosti od neslavného volebního výsledku. "Mrzí mě, že celá kampaň, která se nyní odehrává, zakrývá, že se přestalo hovořit o tom,  jak vlastně naložíme právě s volebním výsledkem," uvedl.

Cítí podporu

Osobně je prý připraven nést odpovědnost jak za volební výsledek, tak i za věci, které mohou být posuzovány různě, ale začíná zaznamenávat podporu. "Zpočátku, kdy se rozpoutala ta hysterie, tak samozřejmě převažovaly negativní projevy, ale v poslední době, tak jak se lidé postupně seznamují s fakty, převažují podpůrná stanoviska," uvedl. "Z dnešního pohledu asi nebylo třeba stanovisko předsednictva tak uspěchat," připustil Škromach.

Místopředseda ČSSD upozorňuje, že i historicky byly ve straně různé názorové proudy, je ale nutné nalézt takové řešení, aby strana mohla normálně fungovat. Zásadní bude definice stranické jednoty. "Bude to na mocenské struktuře, která nyní získává podporu. Pro Slávka Sobotku ale jistotou pro jednotu poslaneckého klubu je Jeroným Tejc, jako předseda klubu. Nechápu snahu o změnu na této pozici, protože právě Tejc zaručuje Slávkovi Sobotkovi, že klub bude jednotný," uzavřel Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…