Škrt, škrt, škrt. Chci vyhazovat lidi z kandidátních listin, přeje si Sobotka a ČSSD jde do varu

08.12.2016 7:25

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka rozčílil některé krajské organizace a své kolegy. Navrhl totiž, že by předsednictvo strany mohlo měnit a vyškrtávat kandidáty do Poslanecké sněmovny. Píše o tom dnešní deník Právo.

Škrt, škrt, škrt. Chci vyhazovat lidi z kandidátních listin, přeje si Sobotka a ČSSD jde do varu
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

„Jsem pro, aby předsednictvo, kde je asi třicet lidí a jsou zde zastoupeny všechny krajské organizace, mohlo zasahovat do kandidátních listin do Sněmovny. Můžou nastat situace, kdy je to z pohledu volebního výsledku nezbytné. Když vedení nemá dostatečné nástroje, tak strana vypadá slabě a nečitelně,“ řekl Sobotka.

Ten chce změnu předložit na sobotním ústředním výkonném výboru, jak však deník zjistil, přílišnou podporu nemá. Šéf jihočeské ČSSD a hejtman Jiří Zimola například velmi ironicky poznamenal, že ČSSD konečně okopírovala styl řízení jako u Babiše. „Kdy platí, že strana jsem já. A opouštíme škodlivou vnitrostranickou demokracii, nepředvídatelné a nikým neřízené většinové hlasování celé členské základny, kvóty pro osoby opačného pohlaví na kandidátkách a tak dále,“ řekl. 

Proti Sobotkově návrhu stojí i poslanec Jeroným Tejc. Rozhodnutí o tom, kdo bude na kanddiátce, by nechal pouze na členech. „Změna stanov a centralizace moci ještě žádné volby nevyhrála,“ řekl. Novinku nepodpořily ani šéfky ČSSD v Libereckém kraji Lenka Kadlecová a ve Zlínském kraji Milena Kovaříková.

„Nemohu číst myšlenky těm, kteří to navrhli a podpořili. Taková změna by měla být řádně zdůvodněna. Je to krok zpět,“ prohlásil také bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. 

Na stranu Sobotky se ale přiklonil například šéf ústecké ČSSD Jaroslav Foldyna, který vnímá složitou situaci, v níž strana je. „Na jednu stranu odpovědnost za volby má předseda a předsednictvo, na druhou stranu se na kandidátkách objevují lidé, kteří nejsou nejatraktivnější. Nejsem rozhodnutý, jak se k tomu postavím. Ale té filozofii, proč to předsednictvo chce, tomu rozumím,“ zmínil. 

Změna případně příliš nevadí ani šéfovi karlovarské ČSSD Petru Navrátilovi, jenž ji považuje za kosmetickou, či Petru Krčálovi z Vysočiny a Jiřímu Zemánkovi z Olomouce. „Vedení strany nese odpovědnost za volby, a proto by mělo mít u kandidátek v ruce určité síto. Klíčové je, jak bude toto síto vypadat. Ďábel někdy bývá ukryt v detailu,“ řekl Právu předseda pardubické ČSSD Jan Chvojka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…