Škůdce v řadách odborů rozesílá špínu: Tolik berou předáci, na které platíte

09.02.2012 8:30

Nezávislý odborový svaz policie ČR našel ve svých řadách škůdce. Ten nyní rozeslal email na policejní služebny v celé zemi. V textu kritizuje vedení odborů a obviňuje jej z finančních machinací, neprůhledného hospodaření a enormních výší platu.

Škůdce v řadách odborů rozesílá špínu: Tolik berou předáci, na které platíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace

Anonym po sobě ale zanechal mnoho stop. Předně uvedl informace známé jen někomu. Místopředseda NOSP Daniel Bláha redakci potvrdil, že se jedná o člověka znalého chodu svazu. „Podle informací obsažených v textu je to někdo z vedení, dalo by se dokonce říci, že z užšího vedení NOSP,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bláha. Podle něj ale útok může mít také jinou spojitost. „V březnu se bude volit nové vedení, toto by mohla být součást špinavé předvolební kampaně,“ míní Bláha.

Peníze na prvním místě

„Každý z nás platí jedno procento měsíčně z čistého služebního příjmu, jako příspěvek na obranu našich zájmů. Jak si ale vysvětlit skutečnost, že z těchto prostředků obdržel jen v roce 2009 předseda Štěpánek a jeho místopředsedové na odměnách 840 000 Kč!!! Mzda sekretariátu včetně odměn za rok 2009 činila částku cca 830 000 Kč!!! Tedy průměrný měsíční příjem úzkého vedení NOS, placeného z našich příspěvků byl cca 70 000 Kč!!!,“ píše anonym.

Forma i obsah je zaměřen předně proti současnému předsedovi NOSPu Milanu Štěpánkovi, který ve věci vydal tiskové prohlášení. Uvedený email je podle Štěpánka v podstatě výtahem anonymního oznámení, které podal stejný nespokojený odborář dne 13.1.2012 na policejní prezidium a který v současné době prověřuje ÚVK PP.

„Anonym zapomněl uvést, že výše peněz je pro celé vedení a navíc s odvody na zdravotní a sociální. Kvůli vyššímu zdanění mi z 30 tisícové měsíční odměny zůstane jen dvanáct tisíc,“ vysvětluje redakci Štěpánek, který obdržel několik nominací pro březnovou kandidaturu.

Hospodaření

Neznámý autor se opřel také do hospodaření odborů, které podle jeho mínění není v pořádku a vedení jen zametá stopy po defraudacích. 

„Vedení NOS PČR ještě v roce 2009 bezprecedentně zamezilo prověření uvedených podezření a revizní komisi za troufalost vyměnilo, zjištěné nedostatky zatajilo, úspěšně zastřelo a megalomanské odměny pobírá z vybraných příspěvků odborářů i nadále dodnes. Jak je doložitelné, ve svém zápisu z následného jednání vedení NOS PČR konstatovalo, že zveřejnění zjištěných nedostatků z finančního hospodaření by mohlo vrhnout špatné světlo na celý NOS PČR!," stojí dále v textu.

„Je to nesmysl. Psal to jeden z našich frustrovaných členů, který nebyl finančně oceněn tak, jak si přál. V celé záležitosti podnikneme oficiální kroky a autora vypátráme,“ konstatuje 1. místopředseda Alexandr Burda. Podle něj je dopis snůška lží a polopravd, který poškozuje dobré jméno policejních odborů.


„Veškeré finanční transakce se řídí finančním řádem, který přesně stanovuje, kolik kam půjde. Naše hospodaření kontroluje nezávisle zvolená revizní komise, která mimo jiné v měsíci prosinci neshledala žádné závady," uzavřel Burda.

To jsem nezažil

Konkurenční Unie bezpečnostních složek zaujala v lednu místo po NOSPu, neboť s ním policejní prezident Petr Lessy zrušil smlouvu. S podobnými podpásovými útoky nemají ale u UBS zkušenosti „ S takovouto praktikou jsem se v UBS nikdy nesetkal,“ uvedl pro ParlametníListy.cz předseda UBS Zdeněk Buřič, který byl na konci dubna zvolen do funkce drtivou většinou hlasů.

Položil Johna

Málokterý šéf odborů se může pochlubit organizací petice, pod níž se podařilo nashromáždit více než tři čtvrtiny podpisů, to jest přes 30 tisíc policistů. Petice za odstoupení ministra vnitra Radka Johna měla natolik silný ohlas, že se kvůli ní sešel Štěpánek s premiérem Petrem Nečasem. Štěpánek dále zorganizoval čtyřicetitisícovou demonstraci bezpečnostních složek v září 2010 a položil symbolicky věnec před ministerstvo vnitra. Za jeho vedení se NOSP stal nejrychleji rostoucí policejní odborovou organizací v Evropě a dnes má bezmála sedm tisíc členů.

 

Celý dopis zde:


Subject:Zpráva NOS PČR

Vážení  kolegové a odboráři NOS PČR,

je těžko uvěřitelné, že se v našich řadách v roli vedení Nezávislého odborového svazu PČR mohou vyskytovat lidé, kteří se nerozpakují v honbě za ziskem parazitovat v této nelehké době na naší poctivé a náročné práci, které se sami úspěšně vyhýbají. Ti, kteří mají pomáhat a chránit naše zájmy a být štítem před neuváženými restrikcemi dovnitř policie, sami hrají v rolích vedení nezávislého odborového svazu podivné hry! Jak jinak nazvat jednání, které předvádí předseda NOS PČR pan Štěpánek s okruhem svých nejbližších místopředsedů! Podařilo se totiž zjistit některé skutečnosti, které svědčí o zištnosti, sobeckosti a pokrytectví úzkého vedení NOS PČR při podezřelém nakládání s financemi svazu, získávanými z našich platů. Každý z nás platí jedno procento měsíčně z čistého služebního příjmu, jako příspěvek na obranu našich zájmů. Jak si ale vysvětlit skutečnost, že z těchto prostředků obdržel jen v roce 2009 předseda Štěpánek a jeho místopředsedové na odměnách 840 000 Kč!!! Mzda sekretariátu včetně odměn za rok 2009 činila částku cca 83O 000 Kč!!! Tedy průměrný měsíční příjem úzkého vedení NOS, placeného z našich příspěvků byl cca 70 000 Kč!!!  Není to trochu podivné, až trestuhodné, tak vysoké zisky a takové výkony, např. pan Štěpánek v pořadu paní Jílkové? Zvláště, když bylo zjištěno, že pro rok 2010 byla naplánovaná částka na odměny pro předsedu a místopředsedy 890 000 Kč!!! Kolik asi činila tato částka za rok 2011? Nepřijatelné je i zjištění, že pan Štěpánek si pořídil k osobní dispozici z prostředků NOS PČR zakoupený osobní automobil v pořizovací ceně 600 000 Kč a to i přesto, že k dispozici na odborovou činnost má pro sebe vyčleněno další služební vozidlo, ubytování zdarma, včetně vybavené kanceláře s internetem a intranetem zdarma!  Po konfrontaci mezi předsedou NOS PČR  a řádnou revizní komisí ke zjištěným finančním machinacím, vedení NOS PČR ještě v roce 2009 bezprecedentně zamezilo prověření uvedených podezření a revizní komisi za troufalost vyměnilo, zjištěné nedostatky zatajilo, úspěšně zastřelo a megalomanské odměny pobírá z vybraných příspěvků odborářů i nadále dodnes. Jak je doložitelné, ve svém zápisu z následného jednání vedení NOS PČR konstatovalo, že zveřejnění zjištěných nedostatků z finančního hospodaření by mohlo vrhnout špatné světlo na celý NOS PČR! Tato i další podezřelá zjištění z hospodaření NOS PČR jsou jeho vedením utajována a různě dezinterpretována. Proč také ne, když ve vedení NOS PČR jsou dokonce i lidé odsouzeni pro trestnou činnost a s drzostí je jim vytvořena funkce pro dohled nad dodržováním bezpečnosti na pracovištích PČR, kterou sami trestuhodně porušili a za kterou jsou z odborových peněz odměňováni platem, o kterém si většina z nás může nechat jenom zdát! Jste s touto skutečností seznámeni? Je Vám známo, jaké odměny pobírají někteří vaši servilní koordinátoři základních organizací od vedení NOS PČR a vrhají tak špatné světlo na zbytek poctivých zástupců základních organizací?
 Pokud předseda Štěpánek a jeho místopředsedové do volebního sjezdu v březnu letošního roku nezveřejní své skutečné příjmy získávané z našich platů a podezření ze zneužívání odborových financí věrohodně nevyvrátí, z NOS PČR vystupujeme a vyzýváme i ostatní členy NOS PČR – podrobme přísné kontrole finanční hospodaření NOS PČR v čele s panem Štěpánkem!!!

Dlouholetí poctiví odboráři

 

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…