Skupina Ortel se hlásí k Hitlerovi a oni je pustili do Českého slavíka! Rozzuřený poslanec podává stížnost k RRTV

30.11.2015 20:12

Poslanec vládní ČSSD Jan Chvojka je dalším, kdo otevřeně vystoupil proti ocenění kapely Ortel v soutěži Český slavík. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se nyní bude zabývat jeho stížností na to, že se kapela, která je často označována jako neonacistická, mohla soutěže zúčastnit.

Skupina Ortel se hlásí k Hitlerovi a oni je pustili do Českého slavíka! Rozzuřený poslanec podává stížnost k RRTV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr kapely kapely Ortel na 3. táboru lidu

„Veřejné vystoupení skupiny Ortel, která se hlásí k Rudolfu Hessovi, Adolfu Hitlerovi a dalším zločincům a je v textech svých písní otevřeně antisemitská, antimuslimská a hlásí se jimi i k fašismu a (neo)nacismu, považuji za otřesné a odsouzeníhodné,“ napsal poslanec ve své stížnosti Radě rozhlasového a televizního vysílání a vyzval, aby se urychleně údajně evidentním lapsem TV Nova začala zabývat.

Předseda rady Ivan Krejčí uvedl pro deník Právo, že celá věc nejdříve musí projít důkladnou analýzou a k televizní radě se stížnost dostane až poté. „Nemohu předjímat, jak to rada vyhodnotí. Stanovisko poskytneme, až stížnost projednáme,“ řekl prý Právu.

Lidinský: ČSSD chce obnovit Úřad pro tisk a informace

Sociálnědemokratický poslanec připomněl, že pravidla soutěže umožňují vyřadit ty, kteří porušují dobré mravy, a poukázal při tom na loňské vyřazení rappera Řezníka, jehož texty tehdy pořadatelé označili za příliš násilnické. O vyřazení Ortelu se dlouho před vyhlášením spekulovalo. Jak ale před pár dny uvedl Jaroslav Těšínský, ředitel Musica Bohemica, agentury, která soutěž pořádá, nehodnotí se v soutěži to, jakou má kapela pověst nebo kdo jsou její fanoušci. „Buď kapele hlasy přijdou, nebo nepřijdou,“ prohlásil před několika dny.

Předseda opozičního Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský proti Chvojkovi ovšem vystoupil a vzkázal mu, že v soutěži hlasují občané. „Vypadá to, že ČSSD chce obnovit Úřad pro tisk a informace a diktovat lidem, co smějí poslouchat a co ne,“ komentoval Chvojkovu stížnost.

V soutěži Český slavík Mattoni uspěl Ortel hned na dvou frontách. V kategorii zpěvák roku totiž obsadil třetí místo a ve skupině roku si dokonce ještě o jednu příčku polepšil a se 27 062 hlasy získal druhé místo po kapele Kabát.

reklama

autor: jzd

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…