Šlachta je vyřešenej, Šlachta končí. Noviny znovu mají odposlechy mocných mužů

12.08.2016 6:45

MF Dnes přinesla ve svém dnešním vydání informace o tajné zprávě, kterou pro poslance zpracoval bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta se svými detektivy. A právě přepisy nahrávek z Cafe Delux, kde se mimo jiné sešel jeden z tehdejších velitelů olomoucké policie Karel Kadlec s vlivným byznysmenem, prý ukazují, že se policejní špičky zvýšeně zajímaly o případ jednoho sociálního demokrata před stranickým sjezdem a že měly za cíl odstřelit Šlachtu. Jde celkem o čtyřicetistránkovou zprávu plnou odposlechů z vyšetřovaných kauz. Dominantní je kauza Vidkun, jež se zabývá možným napojením policejních špiček na lidi z kriminálního prostředí.

Šlachta je vyřešenej, Šlachta končí. Noviny znovu mají odposlechy mocných mužů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Anketa

Doporučili byste Vladimiru Putinovi zaútočit na Ukrajinu?

10%
90%
hlasovalo: 4550 lidí

Šlachta, který od Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu odešel k poslednímu červnu kvůli nesouhlasu s reorganizací policie, je přesvědčen, že jeho konec je účelový. Jeho jméno se totiž skloňovalo již začátkem loňského roku, kdy Kadlec uvedl na schůzce s vlivným podnikatelem, že "Šlachta je vyřešenej. Šlachta končí". 

V rozhovorech, jež byly odposlechnuty se skloňuje Generální inspekce bezpečnostních sborů i o obsazování míst u policie. Nejvíce se v nich podle všeho skloňuje jméno náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho. "Pro politiky je Laube personálně Number One v policii," uvedl například Kadlec na schůzce s někdejším šéfem kriminalistů Milanem Pospíškem a podnikatelem Ivanem Kyselým. Hovoří se i o tom, že Laube měl za úkol odrovnat právě Šlachtu. 

Zdeněk Laube však obsah rozhovorů má za drby, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i policejní prezident Tomáš Tuhý je odmítli komentovat.
 
„Myslíme si, že to, co v tom materiálu máme, tak jednoznačně ukazuje, že ta reorganizace nebyla myšlená tak, jak byla deklarována vedením. My dokládáme nejen rozhovory, ale dokládáme i dál nějaké věci, ale to bych nechtěl komentovat, to je pro poslance,“ uvedl ke svému dokumentu Šlachta. 
 
Z odposlechů mimo jiné detektivové usoudili, že se údajně snaží manipulovat s vyšetřováním případu podnikatele a místopředsedy prostějovské ČSSD Jaroslava Králíka, jehož jméno bylo skloňováno kvůli údajnému podvodu a poškozování zájmů EU. Loni v únoru měl dokonce Kadlec naléhat, aby Králíka do měsíce obvinili. Muž je nyní stíhán za zneužití svých pravomocí. A právě tehdy se sešel i Kadlec s Kyselým, jemuž popisoval schůzku s Laubem. "Podle zachyceného vyprávění měl policejní náměstek náhle stočit řeč na případ Králík, který do Olomouce předal Šlachtův protimafiánský útvar," zmiňuje MF Dnes. Byl totiž prý zájem o to, aby případ nebyl řešen před sjezdem ČSSD, jenž se konal 13. a 14. března 2015. Králík má totiž podle deníku pověst vlivného zákulisního hráče. 
 
Kadlec pak mimo jiné využil i ředitele olomoucké policie Libora Krejčiříka, aby situaci prověřil a zeptal se přímo policejního prezidenta Tomáše Tuhého. „Kadlec říká (Krejčiříkovi), že mu Laube vykládal o ministrovi a premiérovi, že na tom spise mají zájem," zmiňují detektivové. Krejčiřík pak měl po cestě do Prahy uvést, že Tuhý o tom věděl. Ani Kadlec, ani Krejčiřík se ke svým hovorům nyní vyjadřovat nechtěli. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…