Sládek, Bárta, Okamura, Babiš... teď Šlachta. Jiří Pehe koulí očima nad českou demokracií

11.06.2021 18:55

Jiří Pehe má za to, že vzestup hnutí Přísaha má mnoho společného s Republikány Miroslava Sládka. „Nyní přichází další spasitel, Robert Šlachta. Chce, jak jinak, bojovat s korupcí a nastolit spravedlnost. Hnutí Přísaha je budováno okolo něj, i ono může přežít, jen dokud stojí v jeho čele. Vznik jeho a dalších protestních hnutí založených na vůdcovském principu vyjevuje nevyzrálost české demokracie,“ domnívá se.

Sládek, Bárta, Okamura, Babiš... teď Šlachta. Jiří Pehe koulí očima nad českou demokracií
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Politolog, spisovatel a komentátor Jiří Pehe.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí
Publicista Jiří Pehe na Českém rozhlase Plus zveřejnil svůj komentář ke hnutí Přísaha plukovníka Roberta Šlachty. Rychlý vzestup hnutí je prý příběhem z české politiky, který prý dobře známe. „Veřejně známá osobnost anebo bohatý podnikatel s potřebným charismatem založí pod praporem s bojem s korupcí politický subjekt, jehož cílem má být vymýtit nemoci české demokracie a nastolit pořádek. V devadesátých letech minulého století byli takovým politickým subjektem Republikáni Miroslava Sládka,“ nepřímo přirovnal Pehe Šlachtu ke Sládkovi.

Po odchodu Sládka měla zažít česká demokracie patnáctileté období, během něhož vítězily tradiční strany. Protestní hlasy šly po sládkovcích ke KSČM. „Další úspěšnou protestní stranou založenou na vůdcovském principu tak byly až Věci veřejné. Strana sice vznikla už v roce 2002, ale v roce 2009 ji ovládl podnikatel Vít Bárta, i když jejím předsedou byl formálně až do roku 2013 Radek John. Hlavními hesly véček, jak se straně lidově říkalo, byl, jak jinak, boj s korupcí.“

„Stejně jako sládkovci byly Věci veřejné závislé na vůdcovství jediného člověka, přičemž bylo jasné, že pokud by se Bárta z jejich čela poroučel, nemá strana šanci dlouhodobě přežít, což se stalo v roce 2013,“ připomněl Pehe.

Anketa

Je zavedení covid pasů, bez nichž nepůjde cestovat či chodit na koncerty, příznakem totality?

74%
23%
hlasovalo: 15476 lidí
Pehe dále upozorňuje na vznik Úsvitu podnikatele Tomia Okamury ve stejném roce. I Úsvit měl fungovat na vůdcovském principu. „Když byl Okamura kvůli nejasnostem ve financování hnutí vytlačen z předsednické pozice a hnutí následně opustil, bylo skoro jisté, že hnutí nepřežije, což se taky stalo. Okamura založil hnutí Spravedlnost a přímá demokracie, což je opět vůdcovské hnutí, které sice má formálně vnitřní strukturu a hierarchii, ale bez Okamury nemá šanci přežít.“

Na vůdcovském principu založil své hnutí ANO i miliardář Andrej Babiš. I on do politiky vtrhl s protestním motivem boje s korupcí a celkové očisty české politiky. Nabídl širší program než Okamura, což mu nakonec s přispěním účinné komunikační strategie pomohlo vystoupat až do premiérského křesla. Ač se profiluje jako hnutí, je ANO Babišovým osobním projektem. Kdyby se Babiš z nějakého důvodu musel poroučet z jeho čela, skončilo by podobně jako Věci veřejné po odchodu Bárty.

„Jako by u nás nebylo hnutí fungujících na vůdcovském principu dost, založil Václav Klaus mladší v roce 2019 hnutí Trikolóra. I ono bylo fakticky jeho osobním projektem. I ono chtělo napravovat českou společnost. Poté, co se v letošním roce rozhodl rezignovat na předsednickou pozici, zatím politicky přežívá zásluhou předvolební spolupráce s několika dalšími stranami,“ vysvětlil.

„Nyní přichází další spasitel, Robert Šlachta. Chce, jak jinak, bojovat s korupcí a nastolit spravedlnost. Hnutí Přísaha je budováno okolo něj, i ono může přežít, jen dokud stojí v jeho čele. Vznik jeho a dalších protestních hnutí založených na vůdcovském principu vyjevuje nevyzrálost české demokracie. Jisté skupiny obyvatel znovu a znovu hledají spasitele, často jsou to ti samí, takže se již několikrát spálili. Podle agentury Kantar přechází k Přísaze nejvíce voliči ANO a SPD. I v některých západních demokraciích se občas objeví strana založená na vůdcovském principu. V Nizozemí to byla strana Geerta Wilderse, v Itálii Matteo Salvini, ve Francii strany rodiny Le Penů. V jakousi vůdcovskou sektu Donalda Trumpa se mění i Republikánská strana ve Spojených státech. Lze ovšem argumentovat, že až tito vůdci skončí, nenahradí je na politické scéně ihned nějaký rádobyspasitel. To se bohužel o české demokracii zatím říct nedá,“ dodal Jiří Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…