Sládek, Cibulka, Kolotoč... Pane Štětino, pane Teličko, to jste dopadli

09.05.2019 12:55

Česká televize zveřejnila průzkum společnosti Kantar, který ukazuje volební potenciály jednotlivých stran. Stále vede ANO. Piráti jsou nad ODS. Sociální demokraté mají nad 10 %. A kdo dělá společnost hnutím Jaromíra Štětiny a Pavla Teličky? Cibulka, Sládek, Matějka a hnutí, které chce znovu zavést televizní pořad Kolotoč.

Sládek, Cibulka, Kolotoč... Pane Štětino, pane Teličko, to jste dopadli
Foto: Median
Popisek: Sněmovní volební model listopad/prosinec 2018 agentury Median

Respondentů v průzkumu bylo celkem 3 000, přičemž dotazování probíhalo formou telefonních hovorů v období od 4. dubna až do 25. dubna. Statistická odchylka se u malých stran pohybuje prý v rozmezí 0,7 procentního bodu, u větších stran až dvě procenta. Nejsilněji byli v průzkumu zastoupeni senioři nad 60 let, kterých bylo 31,6 %, naopak nejméně mladí lidé mezi 18 až 29 lety, kterých bylo jen 16 %. Další data v tabulce.

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
Volební potenciál byl definován takto: Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současnosti hypoteticky získat ve volbách do Evropského parlamentu, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Výzkumná agentura dodává: Výsledky výzkumu je třeba vždy vztahovat k termínu sběru dat a chápat je jako aktuální volební potenciál ve volbách do Evropského parlamentu. Nejedná se tedy v žádném případě o prognózu výsledků voleb.

Nejsilnější stranou zůstává stále hnutí ANO s potenciálem 30 %. Kantar k tomu dodává, že voliči ANO a komunistů nejméně uvažují o volbě jiné strany. Následují Piráti s 23,5 %, dále ODS s necelými dvaceti a čtveřici uzavírá koalice STAN, TOP 09 a další s 18,5 %. Následuje velký schod a kolem deseti procent se pohybuje SPD, ČSSD a lidovci. Komunisté pak graf uzavírají s potenciálem 7 %. Potenciál 4,5 % dává průzkum straně PRO Zdraví a sport a 3 % Moravanům.

Následuje dlouhý výčet subjektů, jejichž volební potenciál nedosahuje 3 % a jsou seřazeny abecedně. Ze známějších je to například Alternativa pro Českou republiku 2017 Kláry Samkové, Demokratická strana zelených, Evropa společně europoslance Štětiny, HLAS europoslance Teličky, koalice Svobodní, Liberland a Radostné Česko, Pravý blok Petra Cibulky, Republikáni Miroslava Sládka, Romská demokratická strana, Strana nezávislosti České republiky Františka Matějky nebo TVŮJ KANDIDÁT Dana Konečného. Do této společnosti spadá i hnutí ANO, vytrollíme europarlament s programem typu „Zrušíme účtenkovku a místo ní zavedeme televizní soutěž KOLOTOČ“ nebo „Všechny úřední formuláře a dokumenty budou tištěny na jedlém papíře“.

 A na závěr: ochota jít k volbám. Zde jsou síly překvapivě vyrovnané. Velmi podobné procento lidí je přesvědčeno o tom, jestli k volbám určitě jít či nejít. Nadpoloviční většina respondentů se vyslovila, že k volbám pravděpodobně půjde.

Celý průzkum ZDE

Výsledků průzkumu si všiml i český novinář amerického původu Erik Best. „Štětina, Telička, Cibulka a Sládek, všichni mají podobný volební potenciál jak ANO, vytrollíme europarlament,“ píše na svém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…