Sladit „politiky" a „aktivisty" a připravit pořádnou kampaň. To jsou cíle nového předsedy Pirátů

03.08.2014 6:58

Novým předsedou České pirátské strany byl včera zvolen šéf jejího moravskoslezského sdružení Lukáš Černohorský. Ve druhém kole voleb porazil s velkým náskokem své dva protikandidáty. V rozhovoru pro server idnes.cz uvedl, že Piráti budou kandidovat asi v devadesáti obvodech v komunálních volbách, kde podle něj mají šanci uspět. Do Senátu postaví v podzimních volbách dva senátory, kteří budou pouze pirátští. Ve své funkcí chce třicetiletý Černohorský sladit elán pirátských „aktivistů“ a „politiků“.

Sladit „politiky" a „aktivisty" a připravit pořádnou kampaň. To jsou cíle nového předsedy Pirátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš, NEPOUZIVAT

Nový předseda Pirátů popsal serveru idnes.cz, že uvnitř strany fungují dvě skupiny lidí. Jedni jsou spíše údajně aktivisté a ti druzí už jsou spíše politiky, kteří navrhují řešení. Černohorský bude usilovat o jejich společný postup.Řekl to v rozhovoru pro Idnes.cz po svém zvolení.

„Byl bych rád, aby se naše odbory a republikové předsednictvo zhruba jednou za měsíc scházelo a probralo palčivé otázky, což se dosud moc nedělo,“ odhalil předseda první plány. „ Piráti chtějí kandidovat asi v devadesáti obcích, ať už samostatně, nebo v koalicích. Stavíme dva senátory, kteří budou čistě pirátští. Potřebujeme připravit jednotnou kampaň. Když se člověk podívá na plakát, ať prostě ví, že tohle jsou Piráti,“ vysvětloval.

Straníci nového šéfa v sobotu vybírali na internetovém fóru. Třicetiletý IT analytik Lukáš Černohorský získal 44 procent hlasů, předsedou se stal okamžikem zvolení. Piráti údajně nemají očekávat žádnou výraznou změnu politického kurzu. „Program je samozřejmě v rámci strany daný, takže v tomto ohledu se chystají maximálně drobné formulační změny. Momentálně to není na pořadu dne,“ uvedl.

Piráti budou více vidět v médiích

Server Idnes.cz zajímalo, jak v praxi vypadá fungování oněch dvou skupin uvnitř strany. Tedy „aktivistů“ a „politiků“. „Na celostátním fóru ta situace reálně není až tak tragická, jak by mohla na první pohled vypadat. Spíš je třeba sladit postup té aktivistické části s politickou. Aktivisté upozorňují na spoustu problémů, které se v rámci republiky objevují, ať už na komunální nebo celonárodní úrovni.“ Podle Černohorského jde například o různé kontroverzní postupy developerů. „Rád bych je sladil s těmi politiky, kteří už jsou schopni navrhnout nějaké systémové změny,“ říká nový předseda.

Bude i Černohorský stejně výrazný jako jeho předchůdce Ivan Bartoš? „Přiznám se, že nemám dredy a neplánuji je, protože na mé hlavě tak nějak nevypadají dobře. Nejsem Ivan Bartoš, ale co se týče mého vystupování, to si lidé, předpokládám, ověří, až se strana začne více vyskytovat v médiích,“ uvádí.

„Určitě bych byl nerad, kdyby to bylo stavěné jen na jednom člověku. Komunální volby jsou o lokálních osobnostech,“ říká a dodává, že osobností mají i na regionální úrovni dost, ale do této chvíle prý neměly možnost pronikat do médií. Piráti chtějí kandidovat asi v devadesáti obcích, ať už samostatně, nebo v koalicích. "Stavíme dva senátory, kteří budou čistě pirátští. Potřebujeme připravit jednotnou kampaň. Když se člověk podívá na plakát, ať prostě ví, že tohle jsou Piráti," vysvětlil nový předseda Pirátů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…