Šlápli jste do..., směje se Rusko světu kvůli Babčenkovi

31.05.2018 14:24

Fingovaná vražda ukrajinského novináře Arkadije Babčenka hrozí přerůst ve fiasko. Akci, kterou údajně zinscenovala ukrajinská tajná služba SBU na záchranu novinářova života, hodnotí česká i zahraniční média. Ukrajina prý nahrála Rusku.

Šlápli jste do..., směje se Rusko světu kvůli Babčenkovi
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin, Porošenko

Web Českého rozhlasu iRozhlas.cz monitoruje reakce ruských médií v článku s titulem „Svět šlápl do h*vna. Ruský tisk kritizuje zinscenovanou vraždu Babčenka“. Podle veřejnoprávního média vyvolává předstíraná vražda opozičního novináře v ruských médiích smíšené reakce. Všímá si, že frankofonní verze ruské televizní stanice Russia Today na svém webu zprávu uvedla sarkastickým titulkem „Elvis žije“. Vulgární titul svého článku pak web Českého rozhlasu převzal z nadpisu, kterým zprávu uvedl deník Moskovskij komsomolec.

Anketa

Stydíte se za prezidenta Miloše Zemana?

11%
89%
hlasovalo: 18812 lidí

Liberální list Vedomosti poukazuje na fakt, že Kyjevem režírovaná akce může dále podkopat autoritu médií. „Po představení takové úrovně bude těžší důvěřovat nejen zprávám médií, ale i oficiálním potvrzením od prvních mužů státu. V dlouhodobé perspektivě to nejen zabíjí důvěru k ‚potvrzeným‘ informacím, ale stírá se i tenčící se hranici mezi skutečností a výmyslem,“ píše se v listu.

Tragédie se podle deníku proměnila v detektivku se šťastným koncem. Autor podotýká, že z ruských nejvyšších míst mohla jen těžko zaznít jiná slova než ta o provokacích ze strany Západu. „Země si už zvykla žít s vysvětlením všech nepříjemných situací jako provokací a falší, spáchaných nepřátelskými obléhateli,“ komentuje to list Vedomosti.

„Je špatně, že kritičtí novináři, politici a veřejní činitelé se nadále nemohou cítit bezpečně, a to zjevně včetně samotného Babčenka, který utekl z Ruska v zimě 2017 v obavě o život,“ připomíná list trvající nebezpečí, které podle něj opozičním novinářům v Rusku hrozí.

Rossijskaja gazeta popisuje, že akce se ukázala býti „inscenací ukrajinských zvláštních služeb“. Podle deníku si Babčenko postavil kariéru na očerňování své vlasti. Připomíná také kauzu Novičok a „zázračné uzdravení“ agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Novinář Arkadij Babčenko patří k dlouholetým kritikům Vladimira Putina. Údajně byla jeho vražda plánována těsně před finále Ligy mistrů, které se odehrálo v sobotu v ukrajinském hlavním městě Kyjevě. Ukrajinská tajná služba SBU pak nafingovala Babčenkovu vraždu, prý aby usvědčila ruské zadavatele. SBU ve spojení s případem zadržela jednoho podezřelého. „Zjistili jsme, že na realizaci tohoto cynického plánu byl ruskými speciálními službami najat jeden občan Ukrajiny. Dostal za úkol najít za peněžní náhradu vykonavatele několika teroristických útoků s množstvím obětí,“ řekl Vasil Hrytsak, šéf SBU.

„Provokace a cirkus. Samozřejmě, že okamžitě obvinili Rusko, aniž (případ) prošetřili. Ukrajina zinscenováním Babčenkovy smrti dala ruské státní televizi obrovský dárek,“ komentoval operaci SBU na Twitteru ruský zpravodaj britského deníku The Daily Telegraph Alec Luhn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…