Slavná starostka prý zavřela kolegu do kanceláře. Měl se skoro zhroutit

21.12.2015 11:01

Na pokraji zhroucení byl prý po tvrdé politické válce, která se ve čtvrtek odehrála na radnici Ostravy – Mariánských Hor, jeden ze zdejších zastupitelů. Libor Šrámek byl pět let koaličním zastupitelem Ostravy – Mariánských Hor za Nezávislé. Ve čtvrtek šel na zastupitelstvo s tím, že spolu s opozicí nezvedne ruku pro rozpočet. Řekl to všem předem, píše ostravská mutace serveru iDnes.cz.

Slavná starostka prý zavřela kolegu do kanceláře. Měl se skoro zhroutit
Foto: ČTK
Popisek: Liana Janáčková

Opozice prý doufala, že podpoří i její návrh na odvolání koalice. Starostku Lianu Janáčkovou (Nezávislí) měl nahradit Ivo Furmančík (ANO).

Jenže nic z toho se nakonec nekonalo. Ani zastupitelstvo. Místní politici totiž rozehráli tvrdou válku, která skončila tak, že Šrámek se téměř zhroutil, nakonec se vzdal mandátu. „Nechci o tom mluvit,“ řekl v pátek redaktorům nyní už bývalý zastupitel.

Dění na radnici ale popsali opoziční zastupitelé. „Šrámek je slušný člověk. Netajil, že tak jako my má výhrady k rozpočtu. Chtěl hlasovat proti a byl kvůli tomu pod těžkým tlakem. Místo, aby starostka zahájila zastupitelstvo svolané na třináct hodin, zavřela Šrámka v kanceláři a tam na něm desítky minut „klečela“. Když vyšel ven, byl to jiný člověk. Do sálu už neměl odvahu vejít,“ tvrdí shodně opoziční zastupitelé Radomír Michniak (ODS) a Ivo Furmančík (ANO).

Celý text je ZDE

„Měli jsme o kolegu strach. Nechtěli nás k němu pustit. Stál jsem za skleněnými dveřmi a slyšel, jak Janáčková po něm i dalších lidech vulgárně řve. Když jsme ho pak viděli, byl bledý a nemluvil,“ líčí Tomáš Sucharda (Ostravské fórum).

Jednání nejdřív posunula o hodinu, nakonec začalo ještě dřív, než mělo

Janáčková podle opozičních zastupitelů nejprve tvrdila, že z technických důvodů se začátek zastupitelstva posouvá na čtrnáct hodin. Jenže jednání nakonec začalo o dvacet minut dříve, kdy ještě v sále nebyli všichni.

„Vyšel jsem ven pro pana Šrámka a dalšího zastupitele. Ale než jsem se vrátil, bylo po všem. Starostka přes naléhání opozice čekat nechtěla. A protože návrh programu získal malý počet hlasů, jednání hned ukončila,“ řekl serveru Michniak.

Starostka prý donutila Šrámka rezignovat

Podle něj šlo o způsob, jak zabránit převratu. „Starostka se pak opět zavřela s panem Šrámkem a donutila ho rezignovat. Tím zajistila, že koalice má nejméně osm hlasů proti sedmi,“ řekl Michniak.

Janáčková ale tvrdí, že Šrámek se složil kvůli opozici. „Sám se rozhodl rezignovat. Já ho k ničemu nenutila, nenadávala jsem ani nekřičela. Na to mám svědky. V kanceláři byla celá koalice. Všichni slyšeli, když pan Šrámek řekl, že musí hlasovat proti nám, protože ho opozice vydírá. Vyhrožovali mu, že jeho manželka ztratí práci na magistrátu,“ tvrdí starostka Janáčková. Její verzi potvrdili další dva radní.

Opoziční politici vydírání odmítli, stejně tak Šrámkova žena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…