Slavný Kasparov: Poslouchejte mě, je čas bojovat. Had Putin, hřáli jste si ho

25.02.2022 20:00

Ruská agrese na Ukrajině je částí „páté kolony putinovců“ ze Západu a EU podporována, slouží jako kritika současného amerického prezidenta Joea Bidena, upozorňuje na sociální síti Twitter ruský šachový velmistr světa a jeden z největších kritiků Putinova režimu Garry Kasparov, který před podobným vývojem už dlouho před tím varoval. Strategii protiútoku vůči Rusku nemají Spojené státy ani EU. Kasparov přidává svá doporučení jak postupovat, a která musí přijít okamžitě. „Cena je vysoká, ale bude vyšší. Je čas bojovat,“ vzkazuje.

Slavný Kasparov: Poslouchejte mě, je čas bojovat. Had Putin, hřáli jste si ho
Foto: Archiv PM
Popisek: Pavel Matocha v šachové partii s legendárním mistrem světa Garrim Kasparovem

Kasparov zalitoval, že jeho varování před ruskou agresí dříve svět nevyslyšel. Za pravdu mu dává až nyní, když Ukrajinou druhým dnem zmítá válka. „Po letech ignorování a varování poslouchám: Garry, měl jsi pravdu!“

Zopakoval proto svá slova, která pronesl už v roce roce 2014: „Přestaňte mi říkat, že jsem měl pravdu, a poslouchejte, co říkám teď,“ vzkazuje.

 

 

Západu proto radí, aby ihned podpořil Ukrajinu vojensky, kromě pozemních jednotek. „Všechny zbraně, informace, kybernetika,“ dodává. Spolu s tím doporučuje nechat zkrachovat Putinovu válečnou mašinérii a musí dojít ke zmrazení a zabavení ruských financí a financí Putinova „gangu“.

Okamžitě také musí následovat doslova vykopnutí Ruska ze všech mezinárodních a finančních institucí, jako PACE, Interpol a další.

 

 

Neodkladně by mělo podle Kasparova dojít k odvolání všech velvyslanců z Ruska. „Nemá smysl s nimi mluvit,“ píše s tím, že jednotný postoj Západu by vůči nim měl znít: „Přestaňte, nebo budete zcela izolováni.“

Zmiňuje také zákaz všech prvků Putinovy globální propagandistické mašinérie. „Vypněte je, zavřete je a pošlete je domů. Přestaňte pomáhat diktátorovi šířit lži a nenávist,“ apeluje důrazně Kasparov.

 

 

Dojít by mělo i na odhalení Putinových lokajů ve svobodném světě a vystoupit proti nim. „Pokud Schröder a jemu podobní budou i nadále pracovat pro Putina, vzneste obvinění. Zeptejte se majitelů a inzerentů televizních stanic, které poskytují platformu Putinovým propagandistům, jako je Carlson, proč to dovolují,“ radí dál představitelům západních zemí.

 

 

A v neposlední řadě je potřeba nahradit ruskou ropu a plyn. To podle Kasparova znamená především tlačit na Organizaci zemí vyvážejících ropu, zvýšit těžbu a znovu otevřít Keyston. „Nemůžete zachránit planetu, pokud nezachráníte lidi na ní.“

V samém závěru opakovaně zdůrazňuje, že je potřeba si uvědomit, že to skutečně bude něco stát, a bude nutné něco pro to obětovat. „Čekali jsme příliš dlouho, cena je vysoká, ale bude vyšší. Je čas bojovat,“ dodává Kasparov.

 

 

Zarytý odpůrce ruského režimu Kasparov ukazuje na ty, kteří se na válce na Ukrajině přiživují, zmiňuje i bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a jeho stoupence z Republikánské strany.

„Nelze ignorovat politickou pátou kolonu putinovců, od krajní pravice a levice v EU až po tankisty a Trumpa a jeho stoupence z GOP v USA. Možná mají právo podporovat válku brutálního diktátora, aby mohli kritizovat Bidena, ale je to nechutné a protiamerické. Nezapomínejte,“ upozorňuje ve svém dalším tweetu.

 

 

Putina v týdnu označil za hada, kterého si svobodný svět hřál na prsou a zacházel s ním jako se sobě rovným spojencem, zatímco on cíleně a podle plánu šířil svou korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…