Slavný spisovatel: Kotlebu volili slušní lidé. Postavil se vykořeňování národní kultury a jazyka a vymývání mozků

10.03.2016 10:26

Nejpřekládanější slovenský spisovatel, bývalý politik a diplomat Jozef Banáš se pro server ParlamentnéListy.sk vyjádřil k výsledkům slovenských parlamentních voleb. Podle něj Ľudovou stranu Naše Slovensko a jejího lídra Mariána Kotlebu volili slušní, ale zoufalí lidé.

Slavný spisovatel: Kotlebu volili slušní lidé. Postavil se vykořeňování národní kultury a jazyka a vymývání mozků
Foto: ČT24
Popisek: Marián Kotleba

Kotleba je podle Banáše jen důsledek neschopnosti, ingorance, sobectví a pýchy etablovaných politiků. „Je úplně jedno, zda jsou levicoví, nebo pravicoví,“ uvedl.

„Slovenské volby není možné vnímat izolovaně, jejich výsledek pochopíme jen v evropském, pokud dokonce ne světovém kontextu. Kdo leze v této chvíli nejvíc Bruselu a paní Merkelové na nervy? Visegrádská čtyřka svou antimigrační rétorikou,“ poznamenal úvodem Banáš. „Polsko a Maďarsko jsou v tuto chvíli neprůchodné, je tu šance začít ji oslabovat Slovenskem. A přišly volby a strategickým cílem je – odpálit Fica. Začaly podivně načasované stávky učitelů a zdravotních sester. Jejich organizátory přijímá dokonce prezident. A Fico dělá fatální chybu – dává se do nesmyslného souboje s Matovičem. Přichází volby a Fico z nich vyjde citelně oslaben. Jako jasný vítěz z nich vychází Kotleba. Jako jasný poražený favorizovaná strana Sieť. Slabý výsledek KDH předpověděly průzkumy. Mizivý výsledek Procházky a skvělý výsledek Kotleby nepředpovídal ani jeden průzkum. Ani jeden!“ rozhorlil se Banáš. A dodal, že vzhledem k tomu, že se nelze opakovaně mýlit, agentury v otázce průzkumů záměrně klamaly. 

Původní text ZDE

„Prezident přijal po volbách téměř všechny lídry parlamentních politických stran. Kotlebu prezident nepřijal. Nejenže tím dokázal, že na Slovensku sice máme demokracii, jen nám chybí demokrati, ale urazil tím 209 779 občanů Slovenské republiky. A co je horší, začal Kotlebovi předvolební kampaň. Protože z toho, co je k dispozici, se normální a zejména stabilní vláda fungující na základě vzájemné hodnotové důvěry postavit nedá,“ zkonstatoval. Šlo by to dle jeho názoru jen za předpokladu, že by na Slovensku byli skuteční státníci a předseda SaS Richard Sulík by se dokázal dohnout s předsedou vítězné strany Smer-SD Robertem Ficem v zájmu Slovenska. 

„Mohla by vzniknout skvělá velká koalice tak, jak nám to dlouhé roky ukazují Němci nebo Rakušané. Ukázali bychom světu, že jsme skutečně vyspělá země. Toto je však v této chvíli úvaha za hranicemi fantazie, ačkoli bych se rád mýlil,“ dodal.

Výsledek předčasných voleb by měl dle názoru Banáše jasného vítěze, Kotlebu. „Vsadím se o co chcete, že v předčasných volbách by Kotleba svůj zisk zdvojnásobil,“ řekl s tím, že předsedovi strany SNS Andreji Dankovi a Most-Híd Bélu Bugárovi zvoní politický umíráček.

„Ti, kteří volili Kotlebu, nejsou žádní fašisti. S mnohými jsem na východním Slovensku mluvil osobně a jsou to slušní, ale zoufalí lidé,“ podotkl s tím, že po letech marného volání doslova o pomoc k takzvaným systémovým stranám se zklamaní lidé obrátili na stranu nesystémovou. „Tedy na takovou, která tu, zatím, pokud vím, nic neukradla, nezprivatizovala, nezkorumpovala. Je idealistické domnívat se, že i kdyby byl Kotleba součástí vládní koalice, vyřeší zmíněné problémy. Dal však lidem v jejich složité situaci aspoň naději. Postavil se proti globalizaci. Postavil se proti vykořeňování národní kultury, rodného jazyka, vymývání mozků zahraničními médií,“ zkonstatoval také. 

Nejriskantnějším řešením by bylo podle Banáše zakázat Kotlebovu stranu. „Takovéto řešení by zavánělo účelovostí, neboť do voleb Kotlebův ‚fašismus‘ nikomu nepřekážel. Nevím, jaký soud, na nějž by se Kotleba nepochybně obrátil, by to uznal. Ale počkejme, jak budou ‚systémové“ strany řešit Pegidu a AfD v Německu nebo Národní frontu ve Francii. Mám jednoduché a vcelku účinné doporučení, jak zbavit Slovensko Kotleby: Páni ‚systémoví politici‘, přestaňte hájit zájmy svoje a svých sponzorů a začněte hájit zájmy občanů. A moje doporučení voličům: Nenalhávejte si, že je zájmem politiků pravých, levých, středových, horních, dolních, červených či modrých pomoct vám. Volte ty, kteří nejméně slibují. Aspoň budete méně zklamaní,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…