Slavný spisovatel sci-fi Ondřej Neff: Islámský stát je dnes už neporazitelný. Budeme muset opevňovat města, jako ve středověku

29.06.2015 19:41

Publicista Ondřej Neff předestřel v pondělním Interview ČT24 velmi chmurnou vizi světa. Světa, v němž je Islámský stát neporazitelný a Evropa bude nucena vrátit se k obnově hranic, v krajním případě se budou dokonce opevňovat města, jak to bývalo i ve středověku. Z Islámského státu se možná jednoho dne stane respektovaný partner. Vzpomeňme si, že i zrod Sovětského svazu stál na tisících mrtvých a potocích krve.

Slavný spisovatel sci-fi Ondřej Neff: Islámský stát je dnes už neporazitelný. Budeme muset opevňovat města, jako ve středověku
Foto: hns
Popisek: Ondřej Neff

„Já jsem trošičku nervózní z toho, že se politici, ale i další občané zaměřují na zítřek, pak na další den a na další den, ale neuvědomují si, že je to dlouhodobá záležitost,“ poznamenal hned na úvod Neff na konto uprchlíků. „Víte, já jsem dospěl k tomu, že je Islámský stát neporazitelný,“ konstatoval dále. Proč? „Když mají tzv. lidové masy možnost krást a vraždit v duchu nějakého ideálu, tak to má na ně obrovský vliv.“

Islámský stát všechno mění

Naši politici by si to měli uvědomit, měli by vědět, že nejde o policejní akci, ale o svého druhu válku, která zasáhne naši civilizaci. Když do ní totiž vstoupí deset nebo dvacet milionů lidí, dosavadní model nemůže fungovat. „Myslím si, že jako první padne sociální stát, pravděpodobně posílí nacionalismus, asi budou znovu posíleny hranice a možná se vrátíme i k systému opevněných městských států, vždyť i Praha bývala opevněná, každý dům byl opevněný,“ připomněl.

Kořeny dnešních problémů vidí v tom, jak koloniální mocnosti nakreslily v Africe hranice států pravítkem, aniž vzaly v potaz strukturu tamních společností.

Neff také věří, že z Islámského státu se může stát jednoho dne vážená organizace, vážený stát, který bude mít své místo i v OSN. Pokud se to někomu jeví jako bláznivá myšlenka, ať si vzpomene, jak se rodil Sovětský svaz, kolik krve přitom teklo, kolik lidí Sověti pobyli, než upevnili svůj stát, a nakonec byla ze Sovětského svazu velmoc. Takže kdo ví, co bude z Islámského státu.

Nebezpečná síla internetu a Řecko

Neff patří k lidem, kteří v Česku patřili mezi průkopníky užívání internetu a internetové publicistiky. Internet považuje za mocný nástroj, ale také za nástroj velmi nebezpečný, protože stačí, aby nějaký blogger napsal sebevětší hloupost, která se začne šířit a řada lidí jí uvěří. Internet navíc využívají i teroristé, ale také různí radikálové, kteří se snaží podkopat demokracii. Bylo to vidět i na protiislámské demonstraci v Bratislavě, kde účastníci napadli pokojnou muslimskou rodinu. Demonstranti se přitom svolávali právě na internetu.

Občané by proto měli vzít rozum do hrsti, nevěřit každé blbosti, která se na internetu objeví. Lidé zkrátka musejí přemýšlet.

V závěru pronesl host pár slov i k Řecku. Podle jeho názoru je třeba být v této záležitosti velmi opatrný, prozradil také, že patří mezi zastánce EU. „Víte, ono je velmi jednoduché říct, že Řekové jsou slabí a podváděli, tak je vykopněte, ale on vlastně nikdo nedokáže odhadnout, jaké to případně bude mít dopady,“ varoval Neff.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…