Šlendrián, jakému neuvěříte. Armáda za miliardy nakoupila pandury, teď je nemůže použít

26.05.2018 18:41

Komunisty rozčiluje, že by vláda, kterou by z opozičních lavic měli podpořit, mohla poslat české vojáky na misi do Pobaltí. Poslanci KSČM to považují za zbytečné. Mají za to, že čeští vojáci by jen zvýšili napětí mezi NATO a Ruskem. Teď se zdá, že jisté napětí vyvolává cesta do Pobaltí i v samotné armádě. Raději se přesvědčte sami, proč.

Šlendrián, jakému neuvěříte. Armáda za miliardy nakoupila pandury, teď je nemůže použít
Foto: Archiv
Popisek: Pandur II

Pokud se zrodí menšinová vláda hnutí ANO Andreje Babiše a ČSSD, počítá s tím, že by mohla poslat vojáky do Pobaltí na delší dobu, než jen do konce letošního roku, jak předpokládá současný plán. Pokud se tak stane, vojáci by se mohli ocitnout ve značných problémech. Spolu s několika stovkami vojáků by totiž do Pobaltí mělo vyrazit také několik obrněných vozů pandur. Obrněncům měly dělat společnost také vyprošťovací vozy, kdyby snad pandury uvízly někde v terénu.

A tady se to začíná komplikovat. Žádné vyprošťovací vozy totiž do Pobaltí nepojedou. armáda je nemá. Podle informací deníku Právo si sice armáda objednala pět vyprošťovacích vozů za 197 milionů u svého podniku Vojenský technický ústav (VTÚ), jenže zatím jsou v nedohlednu. První vůz měla přitom armáda dostat už v půlce loňského roku.

Podle mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška armáda v lednu vozy otestovala, ale chtěla na nich ještě nechat provést nějaké úpravy. A ty dodávku pěti vyprošťovacích vozů značně zbrzdily. Společnost Tatra Trucks zatím nedokázala dokončit příslušné úpravy.

„VTÚ bude muset za zpoždění zaplatit ministerstvu miliónové penále. Pokuta dělá pět promile z celkové částky – tedy sto tisíc korun denně,“ napsal deník s tím, že částka, kterou bude ministerstvo vymáhat, převyšuje 20 milionů korun. Tatra Trucks prý však nevidí důvod, proč by měla pokutu platit.

„V průběhu vývoje a výroby vozidla Vojenský technický ústav jako nositel smlouvy a projektový manažer neshledal a nevytýkal Tatra Trucks ani jejím subdodavatelům žádný nedostatek,“ řekl Právu mluvčí společnosti Andrej Čírtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…