Slovenská prokuratura zrušila obvinění vůči aktivistům Greenpeace

18.12.2018 13:35

Slovenská prokuratura zrušila obvinění z trestného činu poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení vůči 12 aktivistům ekologické organizace Greenpeace, kteří v listopadu na protest proti těžbě uhlí vylezli na těžební věž dolu Nováky na středním Slovensku.

Slovenská prokuratura zrušila obvinění vůči aktivistům Greenpeace
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Vyšetřování případu ale bude pokračovat a zaměří se na to, zda protestem nedošlo k obecnému ohrožení. ČTK o tom dnes informovala ředitelka slovenské pobočky Greenpeace Ivana Kohutková. Mezi obviněnými byli i dva Češi.

Aktivisté na věži zmiňovaného dolu vyvěsili transparent a upozornili na znečištění přírody a ohrožení zdraví lidí. Policie po protestu zadržela 15 osob a tucet z nich následně obvinila, soud je pak poslal do vazby. Následně slovenská generální prokuratura nařídila propustit aktivisty z vazby, podle dřívějšího vyjádření šéfa prokuratury Jaromíra Čižnára důvody k vazbě neexistovaly již při podání příslušného návrhu soudu. Čižnár začátkem prosince také uvedl, že vhodně nebyl kvalifikován ani samotný trestný čin, ze kterého byli ekologové obviněni.

Podle Greenpeace policie po zrušení obvinění bude muset případ znovu vyšetřovat a následně vyhodnotit, zda obviní ekology z trestného činu obecného ohrožení.

„Věříme, že podobně jako v momentu, když byli všichni neprávem drženi ve vazbě, i ta prokuratura nakonec dospěje k závěru, že šlo maximálně o spáchání přestupku,“ uvedla Kohutková.

Provozovatelem dolu v Novákách je společnost Hornonitrianske bane Prievidza (HBP). Firma tvrdila, že ekologové ohrozili více než 340 horníků, kteří v době protestu byli v podzemí. HBP dostává dotace na těžbu uhlí, které dodává do jedné z tepelných elektráren. Slovenská vláda minulý týden rozhodla, že poskytování dotací, jež platí odběratelé elektrické energie v cenách elektřiny, skončí nejpozději v závěru roku 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…