Slovenské noviny o české protikorupční kauze: Nějak z toho mizí kmotři

18.07.2013 11:36

Z rozsáhlé aféry v Česku, která propukla po zatýkání politiků a vysokých úředníků, se jakoby postupně vytratilo vyšetřování korupční činnosti "kmotrů", mafiánských "podnikatelů" a lobbistů ovládajících a tunelujících prostřednictvím blízkých politiků veřejné finance. Je to přitom nejdůležitější část vzájemně propletených obvinění v této kauze, napsal dnes slovenský list Sme.

Slovenské noviny o české protikorupční kauze: Nějak z toho mizí kmotři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Pokud se podle Sme potvrdí, že vyšetřovatelé zanedbávají prověřování té části kauzy, která se týká "kmotrů", dostane větší váhu zatím ničím nepodložený názor, že policie a prokuratura pracují v aféře na objednávku prezidenta Miloše Zemana či opoziční sociální demokracie. Ti mají zájem na diskreditaci bývalé vlády, ale nikoliv na likvidaci mnohem nebezpečnějšího "kmotrovského" systému, který sami pomáhali vytvářet a z kterého i těžili, napsal komentátor.

List připomněl, že celou aféru odstartovalo právě vyšetřování korupční činnosti lobbistů. Podle dostupných informací se rozsáhlá akce detektivů spojená se zatýkáním politiků a úředníků uskutečnila v červnu na základě odposlechů, které policie nasadila na lobbistu Romana Janouška.

Součástí aféry je vyšetřování podezření ze zneužití vojenského zpravodajství blízkou spolupracovnicí expremiéra Petra Nečase Janou Nagyovou a údajná korupce tří bývalých poslanců ODS. Sme soudí, že zneužití vojenských tajných služeb k soukromým účelům ukazuje spíše na osobní selhání. Posouzení, zda přidělování trafik bývalým poslancům je trestným činem, je zase prý věcí právního názoru. "V případě kmotrů ovšem jde o nespornou korupci, zneužití funkcí a trestné činy. A jde zejména o zásadní systémový problém (nejen) české politiky, který ji ničí dlouhodobě a způsobuje státu a občanům obrovské finanční škody. Jeho úspěšné trestání s odstrašujícím účinkem by bylo nejužitečnějším úspěchem policie a prokuratury,"míní deník.

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu, jenž trojici exposlanců ODS vyňal kvůli poslanecké imunitě z pravomoci žalobců, může podle Sme aféra ohledně údajného uplácení exposlanců vyústit pouze v potrestání Nagyové. "V krajním případě může dojít k paradoxní situaci, že bude odsouzena milenka Petra Nečase, paní Nagyová, za to, že s poslanci korupční kšeft dohodla, ale nebudou odsouzeni exposlanci, kteří kšeft přijali, protože je v té době (na rozdíl od Jany Nagyové) chránila imunita s velmi širokým chápáním toho, co je 'politický projev', na který se vztahuje," poznamenal deník.

I v případě, že by soudy nakonec rozhodly, že trafiky nejsou trestným činem a že poslanci se vzdali mandátu z přesvědčení, není to podle komentátora důvodem pro výzvy k odchodu prokurátora a šéfů policie. V reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu expremiér Nečas vybídl k rezignaci dva státní zástupce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…