Slovenské volby: Chci být premiér, prohlásil vítěz Matovič

01.03.2020 8:20

Slovensko čekají změny. Parlamentní volby na Slovensku podle očekávání vyhrálo opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, které v sobotním hlasování získalo skoro čtvrtinu hlasů. Dosavadní slovenský premiér a volební lídr Směru-SD Peter Pellegrini už Matovičovi popřál k vítězství a připustil, že Směr-SD zřejmě zamíří do opozice.

Slovenské volby: Chci být premiér, prohlásil vítěz Matovič
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Vítěz slovenských parlamentních voleb v roce 2020 Igor Matovič (OĽANO)

Ve tři ráno byly sečteny výsledky zhruba 70 procent okrsků. Vede OLaNO s 24,6 procenta hlasů, druhý je Směr s 19 procenty, třetí krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby, která zatím získala necelých 8,5 procenta hlasů. Průběžné výsledky sobotního hlasování zveřejnil statistický úřad.

V tuto chvíli jsou brány parlamentu otevřeny i pro strany Sme rodina, která má téměř 8,5 procenta, Svoboda a solidarita (SaS) získala zatím téměř 5,5 procenta a Za lidi má 5,3 procenta.

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí
Lídr OLaNO Igor Matovič je podle svých slov rád, že se Slovensko probudilo. Ve své reakci v televizi Markíza na odhady výsledků hlasování nastínil, že se chce stát předsedou vlády: „Byla by ostuda, abych po takové obrovské důvěře prchl z bojiště.“

Premiér a volební lídr Směr-SD Peter Pellegrini Igoru Matovičovi popřál k vítězství se slovy „Vítěz je jasný“. Směr-SD, jenž dlouhá léta dominoval slovenské politice, podle jeho slov zřejmě nyní odejde do opozice. Vše bude upřesněno na dnešní tiskové konferenci, kde se vyjádří celé vedení Směru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…