Slovensko je proti odpisu řeckého dluhu, uvedl premiér Fico

21.07.2015 20:54

Slovensko bude vždy proti jakémukoli odpisu řeckého dluhu. Po dnešním jednání vlády to prohlásil slovenský premiér Robert Fico. Reagoval tak na prohlášení představitelů Mezinárodního měnového fondu (MMF), že Atény budou potřebovat odpis části dluhu. Jak Fico zároveň dodal, jestliže Řecko nebude plnit své závazky, Slovensko bude mezi prvními zeměmi, které budou žádat jeho odchod z eurozóny.

Slovensko je proti odpisu řeckého dluhu, uvedl premiér Fico
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

"Začínáme být nervózní, protože cítíme odklon od závěrů přijatých na summitu eurozóny, kde se země dohodly, že nesouhlasí s jakýmkoli odepisováním řeckého dluhu. Chci to říci jasně, Slovensko bude vždy principiálně odmítat jakékoli odepsání dluhu Řecku," citoval z Ficova prohlášení server HNonline.sk.

Mezinárodní měnový fond před pár dny oznámil, že Řecko bude potřebovat mnohem výraznější zmírnění dluhové zátěže, než jeho partneři z eurozóny předpokládali. Důvodem jsou škody, které řecká ekonomika a banky utrpěly v uplynulých týdnech, kdy byly zavřené banky.

Atény se minulý týden v pondělí po zdlouhavých jednáních a celonočním summitu v Bruselu dohodly s eurozónou na podmínkách nové finanční pomoci. Řekové musejí nejprve prosadit tvrdé reformy, aby mohli uvažovat o nové pomoci až do výše 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). První reformy schválil řecký parlament minulou středu, tuto středu čeká poslance druhý balík reformních opatření.

Řecko si navíc zajistilo překlenovací úvěr ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie. Tyto peníze Atény v úterý využily k úhradě splátek Evropské centrální bance (ECB) a Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…