Slovenský soud bude dál jednat o žalobě Babiše v kauze StB

15.05.2014 6:40

Bratislavský soud se dnes bude opět zabývat žalobou českého ministra financí Andreje Babiše, který se domáhá verdiktu, že v archivních svazcích komunistické tajné policie StB je coby její agent uváděn neoprávněně. Proces začal loni v červnu a není známo, zda soudkyně dnes vynese rozsudek.

Slovenský soud bude dál jednat o žalobě Babiše v kauze StB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Před soudem by měli ještě vypovídat dva historici, jejichž výslech navrhl Ústav paměti národa. Právě tato instituce, která spravuje svazky StB, čelí Babišově žalobě. ÚPN dosud předložil několik archivních svazků, v nichž je zmiňován agent Bureš, což prý bylo krycí jméno nynějšího šéfa hnutí ANO. Ústav už dříve za málo pravděpodobnou označil možnost, že by evidence spolupracovníků StB byly vykonstruované, když údaje o některé osobě nezávisle na sobě existovaly v několika svazcích.

Dosud jako svědci vypovídali mimo jiné bývalí pracovníci StB, jejichž tvrzení vyzněla v Babišův prospěch. Za klíčové je v médiích označováno svědectví, v němž někdejší důstojník StB Július Šuman před soudem popřel informace z archivních svazků, že v 80. letech získal Babiše ke spolupráci s tajnou policií. Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …