Šluknovští politici požadují zrušení Agentury pro sociální začleňování

26.01.2012 19:30

Politici ze Šluknovského výběžku chtějí, aby vláda zrušila Agenturu pro sociální začleňování. Podle nich od začátku etnických třenic situaci vůbec nepomohla, i když se tak prezentuje. Naopak prý svými proromskými návrhy jen dráždí místní. Rozpočet agentury činí zhruba 25 mil. Kč, které by raději využili jinak.

Šluknovští politici požadují zrušení Agentury pro sociální začleňování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Ředitel agentury Martin Šimáček ČTK řekl, že agentura těmto městům nabídla program, který se jinde osvědčil. Poslanec a předseda VV Radek John po jednání se starosty řekl, že bude chtít revizi fungování agentury. Agenturu kritizovali starosta Varnsdorfu Martin Louka (HNHRM), místostarosta Rumburku Darek Šváb (ČSSD) a starostka Šluknova Eva Džumanová (nez.). Dnes jednali s poslanci z bezpečnostního výboru sněmovny.

Agentura je k ničemu

"Pokud se mě zeptáte na jejich pomoc, tak já žádnou neznám. Sice se tak v médiích prezentují, ale skutečnost je jiná," řekla Džumanová. Materiály, které mají řešit situaci, podle ní bude veřejnost vnímat jako protežující Romy. Týká se to podle ní i strategie boje proti sociálnímu vyloučení, kterou vláda přijala vloni v září po propuknutí etnických nepokojů. Strategie má asi 100 konkrétních opatření, z nichž některá jsou podle Džumanové až absurdní. "Už vidím, jak si městská policie kupuje autosedačky, aby mohla svážet do škol romské školáky," řekla.

Podobně mluvili ostatní oslovení starostové i aktivisté. "Agentura je k ničemu. Jejich člověk, pan Šimáček, byl na diskusi s občany a byl hrozně překvapený, že mají lidé špatnou náladu ze soužití s Romy. No a pak vyleze takový paskvil, majorita kvůli němu bude hodně naštvaná," řekl ke strategii agentury varnsdorfský aktivista Petr Heinrich, jenž organizoval demonstraci na podporu rodiny, kterou na Nový rok podle vyšetřování napadla skupina Romů.

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…