Sluníčko Ivo Rittig. Reflex spekuluje o roli podnikatele v „podvodu století"

20.02.2014 9:40

Týdeník Reflex rekapituluje kauzu solárních elektráren, kterou označuje za „tunel století“. Solárníci podle něj mohou za své miliardy děkovat komunistům, sociálním demokratům a lidovcům včetně přeběhlíků k TOP 09. Ti všichni umožnili schválení zákona umožňujícího miliardové zisky.

Sluníčko Ivo Rittig. Reflex spekuluje o roli podnikatele v „podvodu století"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Vše podle Reflexu začalo na začátku století, kdy všichni věřili, že planetě hrozí kolaps z důvodů globálního oteplování. Evropská unie za tímto účelem svým členům naoktrojovala směrnici o povinném podílu zelené energie na celkové produkci a Česká republika přijala závazek dosáhnout podílu osmi procent. Topolánkova vláda jej pak iniciativně navýšila dokonce na třináct.

K realizaci stanovených cílů byl v roce 2005 Grossovou vládou předložen zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů. Ten přikazoval distributorům elektřiny připojit do sítě všechny zdroje zelené energie a elektřinu od nich vykupovat minimálně za cenu, stanovenou Energetickým regulačním úřadem.

Aby byli podnikatelé ještě více motivováni k budování zelených energetických zdrojů, zákon jim garantoval, že výkupní cena energie se meziročně nebude smět snížit o více než deset procent. Při projednávání ve sněmovně pak komunistický poslanec Ladislav Urban prosadil snížení této hranice na pět procent a poslankyně ČSSD Iva Šedivá dokonce navrhovala rozpětí pouhá dvě procenta. Navíc zákon přikazoval, že výkupní cena má být tak vysoká, aby se solárním podnikatelům investice vrátila za méně než patnáct let.

Aby nebyli na podpoře zelených výrobců energie škodní distributoři, garantoval jim zákon, že si část nákladů na výkup energie mohou nechat proplatit z veřejných prostředků a zbytek si promítnout do cen elektřiny. Dotování zelené energie tedy dopadne zčásti na spotřebitele a zčásti na daňové poplatníky, což je do značné míry identická skupina.

Zákon tehdy podpořila ČSSD společně se svými koaličními partnery z KDU- ČSL (tehdy ještě pod předsednictvím Miroslava Kalouska) a Unie svobody, doplněni o dvacet dva komunistů. Jedinou stranou, hlasující převážně proti, byla ODS. Prezident Václav Klaus zákon nepodepsal, ale ani nevrátil. Po uplynutí lhůty jej místo něj podepsal premiér Jiří Paroubek.

A poté se začaly dít věci. Ještě v roce 2005 ERÚ navýšil výkupní ceny solární energie na dvojnásobek. Důvody tohoto zvýšení byly nejasné, neboť ceny dalších „zelených“ energií (například vodní či větrné) zůstaly až do roku 2010 prakticky beze změn. V roce 2008 pak s levnými kolektory z Asie dramaticky poklesly náklady na vybudování solárních elektráren, což jejich provozovatelům proneslo další miliardy.

To všechno roztočilo miliardový byznys, ve kterém jsou příjemci provozovatelé solárních elektráren a financiéry občané České republiky, zčásti v pozici odběratelů elektřiny, zčásti jako daňoví poplatníci, přispívající na státní subvence. V roce 2009 se liknavostí Fischerovy vlády nepodařilo změnit zákon, takže k podstatným změnám, trochu korigujících astronomické zisky, došlo až od roku 2011.

Solární byznys se mezitím stal pašalikem pro osoby, o kterých si rozhodně nelze myslet, že jejich motivací je ochrana životního prostředí. Jako ilustrativní příklad si Reflex zvolil firmu Amun.Re, která provozovala několik velkých solárních parků. V roce 2010, když bylo jasné, že zlatá éra končí, je prodala polostátní firmě ČEZ. Vzájemný byznys podle Reflexu firmy natolik sblížil, že ČEZ poté zadal Amun.Re zakázku na vybudování největšího českého solárního parku v Ralsku.  

Společnost Amun.Re má dnes akcie na majitele, její vlastnická struktura je tedy nejasná. Do listopadu 2009, kde stopa vlastníků končí, byl jediným majitelem vydavatel Martin Shenar. Ten firmu koupil od právníka Petera Kmetě, který čile spolupracoval s kanceláři Šachta & Partners, která zastupovala lobbistu Ivo Rittiga. Právníci z bývalé (dnes přejmenované) Šachtovy kanceláře dodnes sedí v orgánech Amun.Re, a to včetně samotného Drahomíra Šachty.

Firma, označovaná za jednoho z největších „solárních baronů“, tak může mít spojení s vlivným podnikatelem, který má mít kontakty především na pražskou ODS. Reflex je o tomto spojení zjevně přesvědčen. Rittigovu rozesmátou tvář totiž v podobě zářícího slunce vyobrazil rovnou na titulní stránce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…