Šlus. Bulhaři zakázali nošení burky na veřejnosti

30.09.2016 17:15

Bulharský parlament schválil v pátek zákon zakazující nošení burek na veřejnosti. Kdo tento zákaz nedodrží, dostane pokutu ve výši patnáct set bulharských leva, což je v přepočtu osm set šedesát dolarů. K tomu přijde i o sociální benefity.

Šlus. Bulhaři zakázali nošení burky na veřejnosti
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Nikáb je závoj, který zakrývá celý obličej kromě očí

Bulharská vláda, která s návrhem přišla, zákaz zahalování obličeje na veřejných prostranstvích obhajuje tím, že chce snížit riziko teroristického útoku a umožnit lepší rozpoznávání obličejů na kamerách. Zároveň odmítá, že by toto opatření mělo co do činění s náboženstvím (islámem).

Zákon zakazuje zakrývání obličeje ve vládních budovách, školách, kulturních zařízeních a místech veřejného odpočinku. Výjimku dostanou pouze ti, kteří dokáží zdravotní nebo pracovní důvody.

Muslimové tvoří dle agentury Reuters dvanáct procent z více než sedmimilionové bulharské populace. Bulharské muslimky tradičně nenosí nikáby ani burky, s výjimkou malé skupiny žen v romské komunitě, která se takto začala odívat nedávno.  

Mnoho Bulharů se obává, že příliv migrantů do Evropy by mohl představovat hrozbu pro jejich převážně ortodoxní křesťanskou kulturu a mohl by napomoci radikalizaci muslimské menšiny v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…