Slyšení kvůli žalobě na směrnici o zbraních čeká soud EU v březnu

15.02.2019 19:48

Soudní dvůr EU se bude 5. března zabývat žalobou, kterou Česká republika napadla změny směrnice o zbraních z roku 2017, zakazující některé poloautomatické zbraně či určité typy zásobníků. Unijní soud dnes termín příslušného slyšení oznámil ve svém zpravodaji.

Slyšení kvůli žalobě na směrnici o zbraních čeká soud EU v březnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Změny směrnice schválily členské země EU a Evropský parlament (EP) v roce 2017. Deklarovaným cílem bylo zabránit teroristům ve vyzbrojování, či jim tuto činnost co nejvíce ztížit. Podle kritiků, kteří byli v Česku velmi hlasití a počítal se mezi ně například i tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec, ale přísnější pravila hlavně omezují legální držitele střelných zbraní, trh s takovými zbraněmi a výrazně zasahují do vnitřní bezpečnosti státu.

Česko v žalobě tvrdí, že směrnice je diskriminační a obsahuje ustanovení, která nejsou natolik přesná a jasná, aby majitelům zbraní umožnila znát jejich práva a povinnosti. Praha míní, že opatření neměla být přijata s oficiálním cílem odstraňování překážek na vnitřním trhu, neboť její důvody byly jiné.

„Skutečným cílem je harmonizace předpisů členských států v oblasti předcházení trestné činnosti a terorismu. K přijetí takových opatření však unijní zákonodárce nemá pravomoc,“ uvedla také ČR v žalobě, kterou žádá zrušení normy.

V březnu na slyšení představí strany sporu své argumenty, soud své rozhodnutí vynese až později.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…