Šm*jd Zeman, ulevil si Dienstbier, příznivec pokut pro neočkované

13.12.2021 13:45 | Ze sítí

Za očekávané nejmenování Jana Lipavského na post ministra zahraničí už se do Miloše Zemana pustil bývalý senátor ČSSD Jiří Dienstbier. „Prezident Zeman se chová k ústavě ČR jako šmejd,“ řekl a dodal, že ho „pohrdání Ústavou“ nepřekvapuje. Jeho slova přicházejí pár dní poté, co byl šéfem ČSSD jmenován člověk, kterého Miloš Zeman odmítl na psot ministra jmenovat.

Šm*jd Zeman, ulevil si Dienstbier, příznivec pokut pro neočkované
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Dienstbier po vyhlášení výsledků voleb

Anketa

Dělá stát dost pro snížení cen energií?

1%
94%
hlasovalo: 19708 lidí
Ke kauze nejmenování Jana Lipavského ministrem zahraničí se vyjádřil bývalý senátor ČSSD, Jiří Dienstbier. A vůči Zemanovi nepříliš lichotivě. „Prezident Zeman se chová k ústavě ČR jako šmejd,“ říká. Podle Dienstbiera Zemanovo „pohrdání Ústavou“ není překvapující. „Nová bude zřejmě snaha premiéra ústavnost bránit u Ústavního soudu kompetenční žalobou, byť polovičatá, neboť napřed vyhoví neoprávněnému požadavku prezidenta na pověření jiného člena vlády a teprve poté znovu navrhne jmenování Jana Lipavského ministrem zahraničí,“ míní bývalý senátor.

Dodejme, že v pátek byl zvolen předsedou sociální demokracie starosta Michal Šmarda, kterého Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem kultury a Andrej Babiš kvůli němu kompetenční žalobu podávat nehodlal. A tak se ministrem kultury nakonec stal Lubomír Zaorálek. Dienstbierova slova tedy přicházejí poté, co je téměř jisté, že v novém vedení ČSSD s nimi nikdo velký problém mít nebude.

Co se týče ČSSD, její stav a výsledky Dienstbier komentoval už pár dní po volbách. „Různé vypečené stranické konzervy s prošlou dobou použitelnosti opět vytrubují do světa, že za propad ČSSD může přehnaný liberalismus, orientace na městské liberály apod. Směšné po čistě konzervativní strategii dosavadního vedení strany. Zřejmě chtějí pokračovat v tom, co socdem přineslo tak ‚skvělý úspěch‘ ve volbách,“ napsal bývalý senátor.

V názoru na Miloše Zemana se tedy se Dienstbier od minulého vedení ČSSD odlišuje. Ne však pokud jde o očkování. „Chování neočkovaných, kterým nebrání v očkování zdravotní stav, není uplatnění svobody ale bezohledné sobectví. Důsledek je omezení svobody všech ostatních, někdy vážné ohrožení zdraví nebo dokonce smrt i těch, kteří se chovají odpovědně a ohleduplně k ostatním,“ prohlásil na konci listopadu.

Exsenátor by chtěl očkování povinné. „Podle expertů pouze téměř plná proočkovanost předejde dalším hrozivým vlnám nemoci, omezování svobod, zbytečnému umírání, dlouhodobým zdravotním důsledkům, ztrátě živobytí, mnohamiliardovým ztrátám a nákladům. Za polovičaté řešení vláda zaplatí stejnou politickou cenu v odporu antivaxerů bez plnohodnotného řešení,“ mínil.

A načrtl, jak by stát mohl k vakcinaci lidi donutit: „Stát přitom může použít řadu nástrojů, nemusí jít jen o pokutu. Je možné stanovit např. povinnost zaměstnavatelů v práci, kde dochází ke kontaktu lidí, kontrolovat očkování a neočkované poslat domů bez nároku na mzdu, ztrátu nároku na covidovou podporu státu pro ty, kteří povinnosti související (nejen) s očkováním nedodržují, v krajním případě i možnost zdravotních pojišťoven vymáhat úhradu nákladů za léčení neočkovaných. Když dobrovolnost a rozum bohužel zjevně nefungují, povinnost a sankce jsou cesta.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…