Šmarda z ČSSD vyzval Babiše, ať Zemanovi předvede své sebevědomí

12.03.2021 7:56

Prezident Miloš Zeman si k sobě v týdnu pozval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby jej požádal o odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD). Předseda vlády však po schůzce oznámil, že personální změny ve vládě nejsou na stole, a dobře udělal, říká místopředseda ČSSD Michal Šmarda. V rozhovoru pro Novinky vysvětluje důvody.

Šmarda z ČSSD vyzval Babiše, ať Zemanovi předvede své sebevědomí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šmarda

Místopředsedu ČSSD Michala Šmardu prezident Zeman odmítl v roce 2019 jmenovat ministrem kultury. „Myslím, že postoj pana premiéra byl tehdy dán tím, že celá situace vedla k tomu, že jsem byl za hlupáka já,“ říká.

A jedním dechem dodává: „Kdežto pokud by vyhověl prezidentu nyní, byl by za hlupáka on. Bylo tak pro něj daleko více motivující, aby jednal sebevědomě,“ sdělil Šmarda Novinkám svou teorii, proč se rozhodl premiér návrh hlavy státu nezrealizovat.

Původní zdroj ZDE

Za nejpodstatnější a nejdůležitější považuje to, že současný návrh na odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka odmítl jak premiér Andrej Babiš, tak předseda ČSSD Jan Hamáček.

Prezident Zeman ve středu pro ParlamentníListy.cz uvedl, že ministr zdravotnictví Jan Blatný a šéfka SÚKL Irena Storová svým odmítáním ruské vakcíny Sputnik nesou plnou odpovědnost za úmrtí českých občanů na onemocnění covid-19.

Podle něho by oba měli být odvoláni, o čemž se mu nepodařilo přesvědčit premiéra. Zeman kritizoval i Andreje Babiše, s nímž má jinak dobré vztahy. Udělal prý chybu právě nominací Blatného. Skončit ve funkci by podle hlavy státu měl i ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Šmarda si nemyslí, že by vládu měla opustil celá ČSSD, jak také slýchá. Angažmá s hnutím ANO jí podle něj určitě neprospívá. ANO se podle sociálního demokrata otočilo doprava a zrušení superhrubé mzdy za asistence ODS bylo v tomto směru poslední kapkou. Rozbíjet vládu půl roku před volbami, navíc v takto složité situaci ale není cesta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…