Smetanovi bychom dali milost, shoduje se většina kandidátů na Hrad. Jakl ne

04.09.2012 9:49

Roman Smetana by se měl vrátit do vězení, aby si odpykal zbytek trestu za to, že znehodnocoval plakáty v majetku politických stran. Většina kandidátů ucházející se v přímé volbě o post hlavy státu se ovšem shoduje na tom, že by měl dostat milost. Najdou se ale i tací, kteří vyjadřují výhrady. Ladislav Jakl nebo Přemysl Sobotka (ODS) tvrdí, že s prezidentskou milostí by se mělo šetřit.

Smetanovi bychom dali milost, shoduje se většina kandidátů na Hrad. Jakl ne
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Většina osobností, které kandidují na post prezidenta republiky, by bez váhání udělila někdejšímu řidiči Romanu Smetanovi milost. Bez váhání by tak učinili Miloš Zeman, Táňa Fischerová nebo Jiří Dienstbier (ČSSD). Poněkud rezervovaněji se k tomuto případu staví současný tajemník prezidenta Ladislav Jakl, favorizovaný kandidát Jan Fischer, nebo Vladimír Dlouhý. Ukazuje to anketa serveru Lidovky.cz.

Sám o milost nežádal

Ladislav Jakl by sice Smetanovi milost neudělil, ale zároveň se domnívá, že pokud pan Smetana zaplatil pokutu za poškozený majetek, neměl by být dále soudně popotahován.

"Ne, neudělil. Nevidím u něj žádné sociální či humanitární argumenty, takže taková milost by byla jen polemikou s výrokem soudu a k tomu milost sloužit nemá. Dodávám, že on nerespektoval rozhodnutí soudu o veřejně prospěšných pracích a tento vývoj si sám vybral. Proto také o milost ani nežádal. Jinou věcí je, zda za svůj původní čin měl být takto trestán. Podle mě měl dostat pokutu a zaplatit škodu na cizím majetku a ne být trestně popotahován," tvrdí Jakl.

Vladimír Dlouhý nebo Karel Schwarzenberg k tomu říkají, že u každého případu udělení milosti je třeba více informací, a na otázku není tak snadné odpovědět, ale Schwarzenberg je dlouhodobě znám jako bojovník za lidská práva, podobně jako byl znám Václav Havel.

Prezidentskou milostí je třeba šetřit na závažnější případy

Jeden z favoritů prezidentské volby Jan Fischer má za to, že prezidentskou milost je třeba užít na mnohem závažnější případy, než je kauza Romana Smetany. Stejně to vidí i prezidentský kandidát občanských demokratů senátor Přemysl Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…