Šmitec. Vrchní terorista z Paříže je po smrti

19.11.2015 13:45

Údajný hlavní organizátor pátečních teroristických útoků ve Francii Abdelhamid Abaaoud byl zabit při středeční razii na pařížském předměstí Saint-Denis. Oznámila to dnes pařížská prokuratura, která uvedla, že identita muže byla potvrzena podle otisků prstů. Premiér Manuel Valls podle agentury AFP prohlásil, že neutralizaci mozku atentátů vítá. Při útocích v metropoli zahynulo 129 lidí a dalších více než 350 utrpělo zranění.

Šmitec. Vrchní terorista z Paříže je po smrti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: "Jdetě do prdele teroristé," hlásá jeden z nápisů

Při rozsáhlém sedmihodinovém středečním zásahu v Saint-Denis, který doprovázela intenzivní střelba a výbuchy, zahynula také sebevražedná atentátnice, kterou podle policie byla Abaaoudova sestřenice Hasna Aitboulahcenová.

Abaaoud patřil k nejvýznamnějším náborářům IS

Úřady se nejdříve domnívaly, že Belgičan marockého původu Abaaoud pobývá v Sýrii. Na základě odposlechů, výslechů a práce tajných služeb ale vyšetřovatelé dospěli k závěru, že se ukrývá v Saint-Denis.

Abaaoud patřil v Belgii k nejvýznamnějším náborářům radikálního hnutí Islámský stát. Před dvěma roky rekrutoval i svého třináctiletého bratra Júnise, jehož média označovala za nejmladšího džihádistu světa a který byl podle některých zdrojů zabit. Letos v létě Abaaouda belgický soud v nepřítomnosti odsoudil za verbování radikálů pro IS ke 20 rokům vězení.

Osmadvacetiletý Abaaoud byl také považován za mozek buňky, která letos v lednu v Belgii plánovala atentát proti policejním cílům. Policie skupinu odhalila a ve východobelgickém městě Verviers rozprášila. Při akci policisté zastřelili dva její členy, Abaaoud však unikl.

Sebevražedná atentátnice se nevyhýbala alkoholu

Šestadvacetiletá Aitboulahcenová, jejíž fotografie dnes zveřejnil belgický tisk, se při středečním policejním zásahu podle britského tisku objevila v okně a křičela o pomoc. Policisté ji vyzvali, aby zůstala na místě, jinak budou střílet. Při dalším policejním útoku na ně údajně střílela ze samopalu a pak na svém těle odpálila trhavinu.

Lidé z okolí ji popisují spíše jako extrovertku, která se nevyhýbala alkoholu a nosila kovbojský klobouk. Poté, co se začala zajímat o džihád, se pokusila dostat do Sýrie za Islámským státem, ale nepodařilo se jí to. Francouzská tajná služba i policie ji sledovaly. Podle francouzských policejních zdrojů opakovaně nabízela své služby pro teroristické atentáty ve Francii.

Její rodina přišla do Francie v roce 1973 z Maroka. Právě marocká tajná služba podle listu Le Monde Francouze na Aitboulahcenovou a na místo, kde pobývá, upozornila.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…