Smlouva s Irákem o L-159 by mohla být v červnu, řekl Stropnický

15.04.2014 10:25

Smlouva s Irákem o prodeji letounů L-159 by mohla být v optimálním případě uzavřena do konce června, řekl dnes novinářům v Lucemburku ministr obrany Martin Stropnický. Připomněl, že před podpisem dohody se ještě odehrají složité diskuse. Na přelomu dubna a května bude ministr jednat v USA, které vlastní licence na některé vybavení strojů.

Smlouva s Irákem o L-159 by mohla být v červnu, řekl Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

„Oni na to samozřejmě velmi spěchají," poznamenal Stropnický o irácké straně. Připomněl, že Bagdád má získat stíhačky F-16 a česká letadla potřebuje pro výcvik pilotů. Ministr dnes uvedl, že Iráčané mají zájem o 12 jednomístných a dva dvoumístné stroje. S těmi by však mohl být problém, protože armáda je potřebuje k výcviku.

V minulých týdnech se hovořilo o tom, že Irák koupí 12 zakonzervovaných letounů L-159 zhruba za čtyři miliardy korun. Prostředníkem v obchodě je společnost Aero Vodochody. S firmou se podle Stropnického jedná, na Ministerstvu obrany kvůli obchodu vznikla pracovní skupina vedená prvním náměstkem Jiřím Borovcem.

Zájem má i Draken International

Ve Spojených státech bude se svým americkým protějškem Chuckem Hagelem Stropnický jednat také o další možnosti, jak by ČR mohla přebytečné L-159 prodat. Zájem už loni projevila americká společnost Draken International, česká vláda již prodej schválila. Původně se hovořilo až o 28 letadlech, nyní má podle všeho firma zájem také o 14 strojů.

„Snažíme se, aby případně, když to vyjde, aby to vyšlo po obou těch liniích, protože bychom se už mohli nějakým masivnějším způsobem těch bitevníků zbavit," poznamenal dnes Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku.

Vojenské letectvo za 72 bitevníků zaplatilo 51 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich, jeden havaroval. Zakonzervováno je 36 strojů, které jsou uloženy v hangárech Aera Vodochody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …