Smoljak ukázal prstem. Svěrák a Kotek. Prý miliony korun

18.01.2022 21:48

Více než pět let se jeden se synů zesnulého režiséra Ladislava Smoljaka domáhá autorských práv a z nich pramenících odměn za svého otce. V několika soudních sporech proti němu stojí Zdeněk Svěrák, který s jeho otcem spolupracoval a zakládal divadlo Járy Cimrmana. Nyní se Filip Smoljak rozepsal na Facebooku o tom, že konkrétně do jejich sporu s Českým rozhlasem je namočen také známý herec Vojta Kotek se svým otcem, který u soudu křivě svědčí, a „rejžují“ miliony.

Smoljak ukázal prstem. Svěrák a Kotek. Prý miliony korun
Foto: Repro Facebook
Popisek: Filip Smoljak, syn režiséra Ladislava Smoljaka

Spory Filipa Smoljaka s rodinou Svěrákovou započaly v roce 2015, kdy jako jednatel společnosti Smoljak – Svěrák, s. r. o., zjistil, že Svěrákův syn Jan za něj podepsal významnou obchodní smlouvu se svou vlastní společností Biograf Jan Svěrák.

Skutečné spory však začaly krátce poté, když v roce 2016 napsal Svěrákovi dopis, v němž jej žádal, zda by pro diváky, kteří nechodí do divadla, umožnili bezplatně sledovat záznamy her Járy Cimrmana na internetu, s tím Svěrák nesouhlasil. „Svěrák neunesl, že by se jeho dílo mohlo kdy promítat bezplatně na internetu, tak se do mě pustil. Zvláštní,“ uvedl Filip Smoljak, že Svěrákovi se nelíbilo ani to, že jeho návrh na uvolnění práv podpořili i Piráti. A tak se roztočila celá spirála soudních sporů.

Krátce po dalším jednání u Městského soudu v Praze, které bylo odročeno na duben, Filip Smoljak na sociálních sítích popisuje, o co konkrétně jde v kauze Smoljak x Český rozhlas. Spolu se Svěrákem jej prý podvedl také herec Vojta Kotek se svým otcem.

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

„Při oslavách ‚Padesát let s Cimrmanem‘ se světově proslulá sekta Svědci Svěrákovi rozhodla, že za mými zády realizuje nejen mnohamilionový kšeft se Supraphonem, ale také podojí veřejnoprávní médium,“ zahajuje komentář mladší syn zesnulého režiséra Ladislava Smoljaka.

Svěrákové na to prý nasadili „osvědčeného podvodníka“ Václava Kotka: „Ten uzavřel s naprosto nevinným generálním ředitelem Zavoralem naprosto nevinnou smlouvičku na zhruba milion korun českých. Součástí smlouvy je mimo jiné ustanovení, podle kterého Divadelní agentura ECHO spol. s r.o., tehdy vlastněná Václavem Kotkem, nyní jeho synem Vojtou Kotkem, ‚uděluje autorská a umělecká práva k rozhlasovému vysílání divadelní inscenace Cimrman v říši hudby Českému rozhlasu‘,“ přibližuje Smoljak mladší, že „sekta“, jak Svěráky označuje, za to a další „službičky“ inkasovala výše zmíněné peníze se souhlasem pana generálního ředitele.

A to prý i přesto, že ještě než rozhlas zaplatil, upozornil rozhlas, že se jedná o podvod. „Tato agentura a její rodina Kotkových se od té doby vydávají za ‚autora divadelní inscenace‘ a inkasují za to další miliony na nesčetných divadelních zájezdech. Má to ale háček, v podstatě negramotný Kotek i jeho syn soudům stále lžou. Autorem divadelních inscenací byl totiž můj otec,“ pokračuje Filip Smoljak.

Nechápe, proč se tímto „podojením veřejnoprávního média“ nezabývá pražská policie, nicméně zabývá se tím pražský soud a dává prý Filipu Smoljakovi za pravdu, že by rozhlas měl zaplatit Smoljakovým potomkům: „Tedy konkrétně mně, protože jeho sourozenci ovládaní Svěrákovým advokátem Vyskočilem nebudou přece nic chtít po agentuře, kterou jejich a Svěrákův advokát Vyskočil samozřejmě také zastupuje. Ani tím se samozřejmě nezabývá naše slavná pražská policie. A víte proč? Jednoduše proto, že můj bratr, obhájce veřejnoprávních médií, na policii vypověděl, že jsem nikdy žádné peníze nechtěl. Tudíž nemohla vzniknout škoda. Že byl můj bývalý bratr v té době tučně zaplacen panem Kotkem, je asi teď nepodstatné,“ dodává.

Celá tato „tragikomedie“ podle něj mohla dnes u soudu skončit, protože paní soudkyně důrazně apelovala na obě strany, aby se dohodly. „Navrhla dokonce kompromisní částku a smír, což jsem já přijal, ale pan generální ředitel nikoliv. Jistě ví, co dělá, je totiž potřeba ještě podojit koncesionáře, aby zaplatili neuvěřitelně drahé právníky, kteří k soudu ani nechodí, neboť za sebe posílají substituentku, která ani neumí česky,“ uzavírá s tím, že celá kauza se tedy nepochybně povleče dalších několik let.

Není to však jediný spor, který Filip Smoljak vede. Čerstvě se pohádal také s hudebním kritikem Janem Rejžkem, který je velkým odpůrcem Miloše Zemana a Andreje Babiše. A sice kvůli tomu, že jeho text doprovodil fotografií mladé Jiřiny Bohdalové. „Nemilá zpráva pro všechny čtenáře a čtenářky mého pravidelného pondělního sloupku První slovo. Jeho správce Filip Smoljak zešílel a začal mi přidávat k textu bez mého vědomí matoucí ‚ilustrační‘ fotky, před týdnem Heleny Vondráčkové a dnes Bohdalové v dětství,“ posteskl si Rejžek v půl jedenácté večer. Smoljak odhalil, jak se o Rejžka staral a také kolik do jeho zdraví investoval. 

„Nechť si ten dobrák chrání jiného idiota, který mu bude psát za pár stále reklamovaných korun. Bude překvapen, kolik nabídek jsem okamžitě dostal po zveřejnění odchodu od tohoto neseriózního psychotika, a jak mě přeplácejí, abych psal exkluzivně právě k nim,“ reagoval Rejžek a Smoljak ho poslal na kutě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …